RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

"Будьте послідовними": адвокат пояснила, чому слід поміняти склад МСЕК і ВЛК

Влада ризикує спровокувати нові корупційні ризики, якщо осіб з інвалідністю повторно відправлять на медогляди МСЕК та ВЛК.

Таку думку висловила адвокат Кристина Очкур.

Зокрема, фахівчиня вирішила прокоментувати ініціативу законотворців, які пропонують людей з інвалідністю та обмежено придатних громадян повторно відправити на медичні огляди.

Читайте також: Знову на ВЛК? У Раді розповіли, що буде з обмежено придатними

За словами Очкур, відправка осіб з інвалідністю та обмежено придатних громадян на повторні медогляди призведе до перевантаження складів відповідних комісій. Ба більше, адвокат не розуміє, навіщо ті самі люди будуть переглядати висновки про непридатність, які вони раніше вже ухвалювали.

"Наші законодавці придумали, що люди з 2-ю і 3-ю групами інвалідності, а також обмежено придатні мають пройти МСЕК і ВЛК. Але про те, що будуть перевантажені склади цих комісій, ніхто поки що не сказав. Також не було жодного слова про те, що їх замінять або звільнять. Тобто, де логіка? Вважається, що МСЕК і ВЛК могли б повидавати висновки, на які люди не мають права. А хто буде знову переглядати рішення комісій? Ті самі люди?" - задається питанням адвокатеса.

Очкур впевнена, що для перегляду рішень щодо придатності необхідно повністю оновити склади комісій. Якщо в лавах МСЕК та ВЛК лишатимуться посадовці, які раніше й ухвалювали відповідні рішення, це може призвести до нових корупційних ризиків та "збору хабарів".

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, коли ухвалять закон про мобілізацію.

Вас може зацікавити:

Мобілізація 2024: у Раді розкрили важливі подробиці законопроекту

В Україні почали скасовувати довідки про непридатність до служби: перевірять 45 тисяч справ

Коли призовника можна ув’язнити за неявку в ТЦК: юрист назвав випадки