RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Знову на ВЛК? У Раді розповіли, що буде з обмежено придатними

В Україні обмежено придатні військовозобов'язані, які отримали інвалідність ІІ та ІІІ групи з початку широкомасштабного вторгнення РФ, мають пройти ВЛК для підтвердження стану здоров'я.

Про це народний депутат України, член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Читайте також: Мобілізація-2024: як зараз ВЛК визначає ступінь придатності

"Ми ухвалили рішення, що всі громадяни, які вперше отримали інвалідність ІІ та ІІІ групи з початку широкомасштабної війни, або визнані обмежено придатними (віком від 18 до 60 років) до військової служби, повинні пройти перегляд відповідно до МСЕК або ВЛК. Вони мають підтвердити свою придатність чи непридатність до військової служби”, - розповів він.

Водночас, за словами нардепа, є зауваження, що можуть бути випадки, коли людина має інвалідність з дитинства.

"І її точно не потрібно перевіряти знову, якщо вона, наприклад, глуха від народження. Але всі ці деталі ми вже прописуватимемо на етапі узгодження поправок. Після 24 лютого 2022 року кількість людей з інвалідністю ІІ та ІІІ груп дуже зросла. І є сумніви, чи всі з них отримали цю інвалідність внаслідок реальних травм чи захворювань”, - констатував Веніславський.

Нагадаємо, у законопроекті про мобілізацію встановлюються норми щодо перегляду обмежено придатних громадян, а також нова перевірка на непридатність до військової служби людей, які після 24 лютого 2022 року отримали інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, хто отримав їх на війні).

Раніше "Апостроф" писав, до чого призведе зниження мобілізаційного віку в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Коли призовника можна ув’язнити за неявку в ТЦК: юрист назвав випадки

Часу залишилось мало: до якої дати підприємства мають скласти списки військовозобов'язаних

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Адже, якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.