RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Великий Луг почав заповнюватися водою вперше за 70 років: супутникові фото Каховського водосховища

Після підриву греблі Каховської ГЕС росіянами, вперше за 70 років, на територію Великого Лугу знову почала прибувати вода. Значна частина раніше осушеної території вкрита водою.

Про це пишуть Texty.org.

Читайте також: Як виглядає Каховське водосховище після теракту росіян: апокаліптичні фото

"Пояснення тут може бути дуже просте - весняне танення снігів принесло додаткову вологу у пониззя Дніпра. Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві", - розповідає експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І.Шмальгаузена НАН України Григорій Коломіцев.

"За відсутності штучного регулювання рівня води, сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Весняні водопілля відбувалися на цих землях, ще до побудови ГЕС, тисячі років", - додав Коломицев.

В Укргідрометцентрі, своєю чергою, розповіли, що, згідно з аналізом зображень, отриманих за допомогою супутників Sentinel, внаслідок пропуску водопілля через каскад Дніпровських водосховищ, повеневі води починаючи з кінця лютого поступово почали заходити у відгалужені меандри, плавні Дніпра у Великому Лузі, а вже з березня спостерігається затоплення, поки незначним шаром води, великих територій Лугу, окрім його північно-східної частини.

"У роки високих водопіль до створення Каховського водосховища (1931, 1940, 1942, 1947, 1951 тощо), територія Великого Лугу затоплювалась майже повністю за виключенням окремих ділянок і являла собою практично суцільну водяну поверхню. Цього року, повторення таких масштабів затоплення не очікується, адже за своїми гідрологічними характеристиками, водопілля 2024 року на Дніпрі не прогнозується високим. Його величини не перевищуватимуть середніх багаторічних значень", - сказано в повідомленні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, після теракту росіян, показники забруднення води в Дніпрі були перевищені у 28 тисяч разів.

  • Вас також може зацікавити:

Бійці ССО взяли в полон окупантів, що залишилися на затопленій Херсонщині

Окупанти перекидають найбільш боєздатні частини з Херсонщини після підриву ГЕС

Не Каховською ГЕС єдиною: окупанти підірвали ще одну дамбу в Україні