RU  UA

ЗСУ втратили на Донбасі два вертольоти Мі-8: льотчик-інструктор оцінив як це сталось

У вівторок, 12 березня, окупанти поцілили по двох гелікоптерах Мі-8, тоді загинули два пілоти. Атака коригувалася ворогом через безпілотник. В ЗСУ зауважували, що тоді гвинтокрили знаходились за 45 км від лінії фронту, але російські розвіддрони залітають та корегують удари.

Про те, як трапилась така ситуація та які на що варто надалі звернути увагу, пояснив в етері Апостроф TV полковник запасу ЗСУ, військовий експерт та льотчик-інструктор Роман Світан.

Читайте також: У пеклі велике поповнення: ЗСУ оновили статистику втрат в російській армії

Він наголошує на наступних проблемах:

"Проблема в тому, що по-перше вертольоти - це свого роду повітряні тихоходи. По-друге, наші вертушки діють навіть поблизу з лінією фронту без прикриття винищувачів і штурмовиків".

Світан вказує, що варто терміново відновлювати Військово-повітряні сили, "...які ще за часів Кучми були фактично ліквідовані, а авіапарк роздали між відомствами - Сухопутні війська, ППО, рятувальники, МВС тощо".

Він вважає, що ще одна проблема полягає у фактичній відсутності координації:

"Проблема в тому, що немає фактично координації, наприклад, між нашими зенітниками та авіацією".

Через те, що вертольоти діяти в парі, поблизу лінії фронту було організовано "так звані пункти підскоку", на яких гелікоптери могли дозаправитись і отримати інші допоміжні роботи.

"Російська розвідка, скоріше за все, за допомогою БПЛА виявила зазначений пункт. Вони дочекалися, поки вертушки сядуть на дозаправку, вдарили по них касетними боєприпасами з РСЗВ, наприклад, а потім добили ударом "Ланцетів", – коментує експерт.

З огляду на це, Світан вважає за необхідне зробити висновки і відновлювати Повітряні сили, як окремий напрямок, для того, щоб усе мало більшу скоординованість:

"І ще раз наголошую, що дуже небезпечно, коли вертушки діють без прикриття з повітря, особливо, поблизу з лінією зіткнення".

Нагадаємо, раніше ЗСУ вдарили по секретних об'єктах у Криму та пошкодили гелікоптери ворога.

  • Вас також може зацікавити:

Авіація ЗСУ знищила командний пункт росіян: ефектні кадри "бавовни"

Джекпот: Іл-76, що впав під Іваново, перевозив операторів з літаків ДРЛВ

Чи досяг Кремль переваги у небі України: експерти озвучили втрати авіації росіян