RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Чи досяг Кремль переваги у небі України: експерти озвучили втрати авіації росіян

Російська авіація зазнала суттєвих втрат в Україні та не змогла встановити повний контроль над українським небом.

Про це йдеться у звіті Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

Аналітики нагадують, що росіяни від початку повномасштабного вторгнення втратили декілька ключових літаків та продемонстрували слабкі результати у повітрі.

Читайте також: В окупантів масштабна "демобілізація": оновлені дані про втрати армії РФ

За даними IISS, над українським небом наразі спостерігається паритет в авіації, тому Києву важливо якомога довше підтримувати цей сценарій. Від початку повномасштабного вторгення Росія втратила близько 40% ударних вертольотів Ка-52 "Алігатор", а також значну частину своїх ударних Мі-35 і Мі-28.

Що стосується вертольотів радіоелектронної боротьби Мі-8МТПР-1, цей парк скоротився щонайменше на 20%. Окремо аналітики прокоментували знищення літака дального далекого радіолокаційного виявлення А-50 ДРЛО та пошкодження штабного літака Іл-22. Ці втрати, на думку експертів, стали справжнім ударом по оперативній спроможності і моральному стану ПКС РФ.

Задля зменшення втрат наразі росіяни почали дистанційно використовувати авіацію, яка скидає авіабомби на українські позиції. Така стратегія дозволяє загарбникам уникати зон, які контролюють системи ППО. Разом з тим, як йдеться у звіті, Росія намагається компенсувати втрати за рахунок нових літаків. Ймовірно, російські ПКС отримали партію з 24 літаків Су-34, які були замовлені ще у 2020 році. Також загарбники могли отримати не менше десяти багатоцільових винищувачів Су-35, а також два Су-30. Окремо аналітики вказують на поставки двох більш сучасних винищувачів Су-57.

"Однак незрозуміло, чи виконає Росія завдання отримати понад 70 запланованих Су-57 до 2027 року з огляду на темпи виробництва та тиск на оборонну аерокосмічну промислову базу через російсько-українську війну. Високі коефіцієнти використання деяких типів тактичних літаків також збільшують попит на технічне обслуговування та підтримку, створюючи додаткове навантаження на промисловість", - додали аналітики у своєму звіті.

Раніше ми розповідали, що українські захисники приземлили черговий російський "Алігатор".

Вас може зацікавити:

ЗСУ відігнали російську авіацію: як змінилася тактика окупантів після ударів в Криму

Мінус командний пункт: з’явились знімки аеродрому Бельбек після удару

Мінус кілька літаків СУ: стало відомо про втрати окупантів в аеропорту "Бельбек"