RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Яку інформацію передають в ТЦК при реєстраціях шлюбу: коментар юриста

У зв'язку з загальною мобілізацією, що триває в Україні, постає питання про те, як зміни в сімейному становищі впливають на взаємодію з Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Про те, що робити при реєстрації шлюбу чоловікам призовного віку, військовозобов'язаним та резервістам, розповіла юрист Діана Тернова, повідомляє РБК.

Згідно із законодавством, чоловіки цих категорій зобов'язані протягом семи днів з моменту реєстрації шлюбу надати до ТЦК відповідну інформацію. Вона наголосила, що під час подання заяви на реєстрацію шлюбу чоловік має вказати відомості про військову службу. Ця інформація передається РАГСом до ТЦК.

Читайте також: Хто з опікунів інвалідів не потрапить під мобілізацію: у Раді назвали "щасливчиків"

Однак, як зазначила Тернова, це не означає автоматичну мобілізацію військовозобов'язаних. Необхідно пам'ятати, що обов'язок повідомляти про зміну персональних даних охоплює не лише сімейний стан, а й інші зміни, включаючи місце проживання, професію та місце роботи. Порушення цієї вимоги може спричинити адміністративну відповідальність.

Щодо можливості відстрочення від служби, юрист вказала, що наявність дружини з І чи ІІ групою інвалідності не завжди є підставою для надання відстрочки. Відповідно до закону, вона надається лише в тому випадку, якщо стан дружини вимагає постійного догляду та немає інших працездатних осіб, які зобов'язані її утримувати. Тому навіть за наявності інвалідності у дружини військовозобов'язаний може отримати відмову у відстрочці.

"Щоб реалізувати своє право на відстрочку, слід враховувати кілька важливих моментів. По-перше, потрібно написати заяву на оформлення відстрочки. До цього потрібно підходити відповідально, обґрунтовано, коротко викласти обставини та посилаючись на Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та попросити надати відстрочку", - підсумувала Діана Тернова.

Раніше ми писали, що у Міністерстві оборони розповіли про призначення реєстру військовозобов'язаних "Оберіг".

  • Вас також може зацікавити:

У Раді хочуть перекрити "лазівку для ухилянтів" в законопроєкті про мобілізацію: з’явилися деталі

Молодих українців на фронт: сенатор США закликав Україну вирішити питання мобілізації

Коли можна мобілізувати інвалідів II і III груп: у Нацгвардії озвучили відповідь