RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Сусід України хоче змінити правила освіти: як це вплине на школярів-біженців

Влада Польщі планує переглянути регламент здобуття освіти українськими дітьми, як це позначиться на можливості українців навчатися.

Про це в інтерв'ю "Громадському радіо" розповіла юрист і голова фонду "Освітній кластер MriyDiy" у Польщі Лариса Жигун.

Вона прокоментувала ситуацію так: "Польський уряд може запровадити вимогу здобуття освіти в польській системі. Це означає, що українські діти, які продовжують навчання в Україні, будуть зобов'язані відвідувати польські школи ".

Читайте також: Документи про освіту вже у "Дії": як скористатися послугою

Такий подвійний процес, який поєднує очне навчання у Польщі та онлайн-заняття в Україні, на думку експерта, створить серйозне навантаження на дітей.

"Ймовірно, пріоритет буде відданий польській системі, що позбавить їх (дітей, - ред.) можливості поглиблювати знання української мови, культури та історії, а також спілкуватися рідною мовою ", - сказала вона.

Статистика та виклики

У Польщі є українські діти, які поєднують навчання у двох системах освіти. Однак їхня кількість незначна. За даними на сьогодні, 56% українських школярів, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення, не відвідують місцеві школи. Це свідчить про продовження навчання в українській системі.

Для таких дітей та їхнього освітнього майбутнього подібна ситуація є серйозним викликом. Міністерство освіти та викладачі мають знайти способи зберегти можливість вивчення українських предметів, мови та зв'язку з українською системою освіти.

Можливі рішення

Деякі можливі варіанти для вирішення цього питання:

  • Гібридне навчання: поєднання очного навчання у польських школах з онлайн-заняттями в українській системі освіти, щоб українські діти могли продовжувати вивчати рідну мову та предмети.
  • Додаткові українські класи: створення додаткових класів чи шкіл у Польщі, де українські діти могли б вивчати українські предмети та мову на додаток до польської програми.
  • Українські центри спільноти: організація українських центрів спільноти, які надають освітню та культурну підтримку українським дітям та їхнім сім'ям, а також можливості вивчення української мови та культури.

Забезпечення українським дітям можливості продовжувати навчання та зберігати зв'язок з їхньою культурою та мовою має пріоритетне значення для їхнього благополуччя та майбутнього.

Раніше ми розповідали про те, що реформа освіти має змусити виші ганятися за абітурієнтами.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація студентів: до президента звернулись з пропозицією

Де за кордоном можна скласти НМТ-2024: повний перелік міст

В Україні реформуватимуть військові кафедри: що має змінитися