RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Мобілізація студентів: до президента звернулись з пропозицією

В Україні пропонують скасувати відстрочку від мобілізації студентів, але компенсувати витрати на навчання та розширити гарантії держави.

Відповідну петицію зареєстровано на сайті Офісу президента України.

Читайте також: Як призиватимуть жінок до війська: всі подробиці нового законопроєкту

"У поточному проекті змін до мобілізації, який планується до підписання у березні 2024 року та у переліку правок не враховано кілька дуже важливих аспектів", - йдеться у тексті петиції.

Першим аспектом вказано, що вища освіта та кількість вищих освіт не може братися за основу, оскільки важливим є саме спеціальність, а не сам факт наявності вищої освіти. Вища освіта здобувається з метою реалізації вмінь та навичок притаманних певній конкретній спеціальності у власних проектах чи на роботі, що вимагає певний конкретний обсяг знань. Для здобуття цих вмінь та навичок, які в майбутньому можуть забезпечити людину роботою та доходом в окремих спеціальностях людина з вищою освітою може здобути додаткові знання вступивши на різні рівні. Для якоїсь професії це може бути рівень магістра, для інших, складніших, для отримання всього необхідного обсягу знане доводиться вступати на перший курс. В такому випадку людина може опинитися у ситуації, що в конкретний момент часу вона здобуває освіту нижчого рівня чим вже є здобутий за іншою спеціальністю, в якій вона себе не змогла реалізувати, або перспективи якої виглядають в сучасних реаліях гіршими

На думку автора, цей закон також не враховує, що для великої кількості вакансій існує норма, що регулюється державою, про наявність вищої освіти за конкретною спеціальністю.

Другим аспектом названо компенсацію витрат. У випадку, якщо мобілізація таки торкнеться студентів, студенти контрактної форми навчання втратять неперервність навчання, вкладені кошти та не отримують жодних гарантій можливості отримання освіти за спеціальністю. Це треба врегулювати шляхом окремого наказу, за яким студенту буде збережене право довчитися включно з тим курсом, який він не закінчив без повторної його оплати та збереженням вартості навчання.

"Окремо хочу зазначити, що компромісним рішенням буде дати студентам довчитися до отримання того рівня освіти за спеціальністю, який зараз здобувається, одночасно обмеживши право на вступ на іншу спеціальність, з метою уникнення мобілізації по завершенні курсу тої, що добігає першою", - додав автор петиції.

Раніше "Апостроф" писав, як ВЛК визначають ступінь придатності військовозобов'язаних громадян.

  • Вас також може зацікавити:

"Втік - не маєш права голосу": екскомандир 47 бригади різко висловився щодо ухилянтів

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Не 30 і не 50 років: генерал назвав ідеальний вік воїнів в Україні