RU  UA

"Чекаємо правок": нардеп розповіла про складнощі з законом про мобілізацію

Комітет вирішив відхилити практично всі 4269 правок, які були до цього законопроєкту, й тепер закон про мобілізацію фактично буде складатися з "зауважень". Тобто комітет своїми правками фактично буде переписувати закон.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловила народний депутат Юлія Клименко.

Читайте: Сім категорій військовозобов'язаних, які з 1 квітня мають прийти без повістки до ТЦК

На її думку, це займе десь ще тиждень, можливо, десять днів.

"Всі депутати, власно кажучи, чекають, що буде в фінальному тексті цього законопроєкту для того, щоб скласти для себе розуміння, чи голосувати за цей законопроєкт, чи не голосувати", - розповіла вона, додавши, що на даний момент де-факто концепція мобілізації у цьому документі не виписана.

Тому, зазначила Юлія Клименко, поки що неможливо нічого конкретно обговорювати, окрім деяких моментів, по яким у обранців є консенсус.

Вона наголосила, що кількість голосів у сесійній залі залежатиме від того, що буде написано в цьому законопроєкті. "Якщо в ньому не буде зрозуміло чіткі правила мобілізації, чіткі правила демобілізації, чіткі правила транспортного обов’язку і решта всього, що написано в цьому законопроєкті – ну як можна голосувати за кота в мішку", - вважає депутат.

Нардеп підкреслила, що законодавча рамка для мобілізації існує в чинному законодавстві, але закон про мобілізацію просто намагаються поліпшити, але вже покращили так, що ніхто не може зрозуміти, як це все в кінці кінців працюватиме. "Тому всі ми чекаємо правок комітету, після цього ми зможемо сказати, чи готові ми за це проголосувати", - підкреслила Юлія Клименко.

"Але, щоб не було ніяких непорозумінь, мобілізація іде, і вона іде по чинному законодавству. Питання в тому, що з, м’яко кажучи, не сильно ефективними ТЦК, ВЛК і іншими структурами, які відповідають за мобілізацію, вона йде дуже тяжко. Якщо в Голосіївському районі Києва 48% виявилися хворими, то про що ми можемо говорити. По новому закону, по старому закону ТЦК і ВЛК залишаться, і якщо ми зараз не приведемо їх до тями, мобілізація, на жаль, по будь-якому закону буде дуже складною", - резюмувала перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури.

Нагадаємо, що під час мобілізації для успішного ведення бойових дій в Україні планували призвати до війська ще 450-500 тисяч осіб, проте після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу ЗСУ ця цифра суттєво зменшилась.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, яка воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Читайте також:

Близька людина йде на війну: які питання треба вирішити заздалегідь

Законопроєкт про мобілізацію готовий на 95%: коли Рада зможе розпочати голосування

В Раді заблокували закон щодо повторного медогляду обмежено придатних