RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Цифру суттєво зменшили: головнокомандувач ЗСУ зробив заяву щодо мобілізації 500 тисяч

Під час мобілізації в Україні планували призвати до війська ще 450-500 тисяч осіб – для успішного ведення бойових дій у ході повномасштабної війни. Проте після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу ЗСУ ця цифра суттєво зменшилась.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Сирський.

Читайте також: Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

На питання про те, чи залишається актуальним показник в 500 тисяч людей, яких необхідно мобілізувати для підтримки боєздатності та забезпечення ротації підрозділів та частин Збройних сил на фронті, Сирський вказує, що цифра суттєво зменшилась:

"Після перегляду наших внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних сил ця цифра була суттєво зменшена. Ми очікуємо, що у нас буде достатньо людей, здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізованих, але й про добровольців".

Він вказує на те, що люди можуть виснажуватись як фізично, так і психологічно, особливо в умовах бойових дій. Він наводить приклад історії однієї бригади:

"Наприклад, ті люди, які прийшли до ТЦК у лютому 2022 року, потребують відпочинку та лікування. Достатньо згадати, що бойова 110-та бригада була залучена на Авдіївському напрямку від початку повномасштабного вторгнення. Їм треба відновитися і відпочити, і це – об’єктивна необхідність. І таких частин чимало".

Головнокомандувач ЗСУ наголошує, що триває перегляд чисельності певних частин, що не беруть участі у бойових діях:

"Наразі ми переглядаємо чисельність певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. Це дало нам змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин".

Та попри це, він додає, що необхідно уникати крайнощів, коментуючи, що "...це війна на виснаження, війна логістики".

"У всіх арміях світу є особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи. Це не менш важлива частина роботи. Та війна, яку ми вимушені вести проти російських загарбників, – це війна на виснаження, війна логістики. Тож значення ефективності тилових підрозділів не можна недооцінювати, – розповів він, зауваживши, що мова йде про систему забезпечення військ продовольством і боєприпасами, про ремонтні підрозділи, медичні заклади та інші аспекти: – Ці люди роблять свій внесок у ефективність бойових дій".

Генерал-полковник Сирський також порушив питання мобілізації, зауваживши, що люди, котрі підпадають під мобілізацію та приходять до війська, не відправляються відразу на фронт:

"За дуже спеціальними винятками, наприклад, коли у людини вже є бойовий досвід, переважна більшість цих осіб прибувають до навчальних військових частин та центрів".

Він казав, що станом на лютий поточного року кількість людей, які проходять таке навчання, становила 84 відсотки від загальної кількості мобілізованих: "Лише після такого навчання їх можуть спрямовувати на доукомплектування військових частин для відновлення їхньої боєздатності".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що одну категорію чоловіків можуть примусово доставляти до ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація за новими правилами: Міноборони озвучило шість ключових пунктів

Чи буде в Україні мобілізація 18-річних: в Раді розставили всі крапки над "і"

Мобілізація у квітні: кого можуть виключити з військового обліку