RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Частина пенсіонерів може втратити 20% виплати: на звернення до ПФУ є 10 днів

З 1 квітня в Україні очікують підвищення пенсій. Проте вже зараз деякі пенсіонери можуть втратити певну частину своїх виплат – це стосується тієї категорії, що продовжує працювати навіть після досягнення пенсійного віку. Тому варто встигнути подати оновлені дані про продовження трудової діяльності до ПФУ.

Про це йдеться у Законі України про "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Читайте також: Підвищення пенсій і зарплат, демобілізація в ЗСУ і нові тарифи: що чекає українців з 1 квітня

Зокрема в законопроєкті вказано наступне: "У разі працевлаштування особи, якій призначено пенсію відповідно до частини другої статті 33 цього Закону (крім випадків, коли особа досягла пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону), у період роботи пенсія по інвалідності виплачується у розмірі, передбаченому частиною першою статті 33 цього Закону".

Раніше Пенсійний фонд України попереджав, що "однією з причин переплат пенсій є несвоєчасне повідомлення пенсіонером органів Пенсійного фонду про факт працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю".

Тому, відповідно до абзацу 2 пункту 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсіонер має повідомити орган Пенсійного фонду України про працевлаштування (реєстрацію підприємницької діяльності).

Термін, в який пенсіонер зобов’язується повідомити цю інформацію становить 10 днів після працевлаштування.

Як повідомити про працевлаштування

Повідомити про продовження трудової діяльності можна особисто, звернувшись до ПФУ та подавши відповідну заяву. Або можна провести подачу оновлених даних дистанційно через особистий кабінет веб-порталу електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Пенсійний фонд зауважував, що у разі неповідомлення пенсіонером про працевлаштування ця обставина все одно буде виявлена фахівцями під час звіряння даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб-підприємців. Проте після цього необхідно буде повернути суму зайво виплачених пенсійних коштів.

Що буде, якщо не повідомити ПФУ

Якщо пенсіонер відмовиться повертати кошти, переплачені йому в той час, як він ще не подав інформацію про продовження роботи, ПФУ може вирішити утримати із пенсії суму цієї переплати в межах 20% пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, якою буде мінімальна зарплата в Україні з 1 квітня.

  • Вас також може зацікавити:

Доведеться розщедритися: скільки коштуватиме оформити закордонний паспорт у квітні

Як українцям підтвердити стаж роботи за кордоном: список документів

Компенсації за працевлаштування з 1 квітня: як зміниться розмір виплат