RU  UA

Німеччина вирушає на пошуки ППО: чи допоможе це закрити небо над Україною

Реалізація ініціативи Німеччини щодо аналізу усіх існуючих у світі протиповітряних систем Patriot та інших зенітних ракетних комплексів для передачі їх Україні не буде швидкою і серйозно ситуації не змінить.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик Павло Нарожний, коментуючи відповідні плани ФРН.

Читайте також: Росіяни змінили тактику завдання ударів: що "шукає" ворог і чи вистачить ракет в української ППО

За його словами, навіть якщо йтиметься про п’ять-десять систем Patriot. Цієї кількості замало для "закриття неба" над усіма українськими містами.

"На жаль, швидко такі речі не робляться. Навіть якщо ми уявимо, що у Німеччини є якісь системи, які зараз не використовуються, а вони в них можуть бути, і може йтися про п’ять-десять систем Patriot, це на жаль, всі проблеми ударів по наших містах не вирішить", - пояснив він.

Все тому, що по-перше, у росіян є різні системи. Зокрема, по Харкову вони б'ють дешевими дронами "Шахед", по енергетичних об’єктах застосовують різні системи водночас – стріляють дронами, крилатими ракетами, балістичними ракетами. Тобто, треба одночасно вирішувати багато різних проблем. Так, для того, щоб збивати "Шахеди", потрібна ППО ближнього радіуса дії, такі, як, наприклад, американський "Вампір", або треба обладнувати мобільні групи.

Проти крилатих, балістичних ракет треба системи Patriot або системи середнього радіусу дії, як, наприклад, NASAMS. До них треба велика кількість ракет, і це теж величезне питання, тому що вартість одного пострілу однієї ракети з Patriot починається з півтори мільйона доларів, а ворог має спроможність виробляти велику кількість крилатих і балістичних ракет.

"Тому я не впевнений, що наші союзники, навіть, якщо вони знайдуть 10-15 систем, і якісь залишки ракет нам дадуть, то це вирішить всі наші проблеми. Крім того, якщо зараз нам Німеччина миттєво передасть якісь системи Patriot, нам треба підготувати людей, які будуть воювати на цих системах, і це також питання часу – я не впевнений, що в нас є вже готові розрахунки, які готові починати працювати, - наголосив Павло Нарожний.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що формат "Рамштайн" хочуть передати під егіду НАТО, щоб "вберегти" від Трампа.

  • Вас також може зацікавити:

Ряд країн НАТО підтримали ідею Макрона та готові ввести війська в Україну – FT

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

США не допустять програшу України: заяви глави Пентагону на Рамштайн -20