RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

"Комбайни Апокаліпсиса": конспірологи поширюють страшилку про піщану бурю із Сахари

В мережі спростовують фейк про те, що піщана буря з Сахари викликана штучно, щоб люди повірили в “неіснуюче” глобальне потепління.

Про це пише ресурс "По той бік новин".

Читайте також: По Україні пронеслася потужна піщана буря із Сахари: названо масштаби пошкоджень

В мережі поширилося відео, на якому комбайни розпилюють пісок, щоб начебто люди повірили в “неіснуюче” глобальне потепління. І, мовляв, саме цей пісок ми зараз і бачимо на наших вулицях. Таке відео 1 квітня поширила інтернет-користувачка “tamaraplaksii”, в інстаграмі його вподобали 11262 людей, а в фейсбуці ще 11290 + 17 тисяч переглядів. І це не рахуючи численних репостів.

"Почнімо з того, що цей фейк не новий. Аналогічні відео зі схожими твердженнями поширювали на початку 2022 року в кількох країнах Європи. Зокрема, Франції, Нідерландах і Бельгії. Місцеві фактчекери сайту Knack спростували причетність комбайнів до утворення пилу", - зазначають інформаційні аналітики.

Вони вважають, що найімовірніше на відео або збір врожаю на корм для тварин, або ж розпилення подрібнених остюків для збагачення ґрунту.

"Вердикт: у кожному разі це НЕ пісок із Сахари. На це вказує сама місцевість. Також це відео НЕ має жодного відношення до нинішніх метеорологічних умов - хоча би тому, що цьому відео вже щонайменше 5 років", - резюмували аналітики.

Раніше ми розповідали про те, що гігантська хмара пилу з Сахари накрила Європу.

  • Вас також може зацікавити:

Пил з Сахари вже накрив Україну - синоптики попередили про небезпеку

Аномальне тепло і грози: перший тиждень квітня принесе справжню літню спеку

Гігантська хмара пилу з Сахари накрила Європу і йде в Україну, фото