RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Ухилянтам приготуватися: в Україні змінили правила вручення повісток

В Україні кардинально змінено правила вручення повісток у рамках посилення мобілізаційної кампанії. Відповідно до нових норм законопроекту № 10449, що посилює заходи для громадян, які ухиляються від призову, врученою вважається навіть та повістка, котра не віддана призовникові особисто в руки.

Про це повідомляє Sud.ua.

Автоматичне вручення повісток

Тепер, якщо громадянин відсутній за місцем проживання та фізично не отримує повістку від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), документ вважається врученим з моменту проставлення на ньому позначки про неможливість його вручення. З цього моменту ТЦК має право ініціювати щодо ухилянта відповідні обмеження.

Читайте також: Нардеп-фронтовик вщент розніс закон про мобілізацію. Відео

Затримання ухилянтів

Керівник ТЦК отримує повноваження вносити в поліцію клопотання про затримання громадянина, що ухиляється, і доставку його до ТЦК. Це допускається у разі, якщо призовник не уточнив свої військово-облікові дані у встановлений термін. Таке затримання вважається адміністративним.

Посилення контролю

Внесені зміни спрямовані на посилення контролю за дотриманням громадянами правил військового обліку. Законопроект передбачає суворіші заходи відповідальності для тих, хто намагається уникнути призову. Це особливо актуально в умовах війни та дефіциту особового складу в армії.

Мета змін

Головна мета нововведень полягає у підвищенні ефективності мобілізації та забезпеченні необхідної кількості військовослужбовців для ведення бойових дій. За словами представників влади, посилення правил дозволить скоротити чисельність тих, хто ухиляється.

Раніше ми писали, що чекати обмежено придатним і чи зможуть їх притягнути до відповідальності.

  • Вас може зацікавити:

Штраф підвищать у 5 разів: яке покарання готують в Раді для ухилянтів

Ухилянтів таки уріжуть в правах: яке покарання залишили в новому законопроєкті про мобілізацію

160 сторінок правок: Рада почала другий етап розгляду законопроєкту про мобілізацію

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.