RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Сотні тисяч чоловіків підуть по другому колу: що чекає "липових" інвалідів

В Україні сотні тисяч громадян з інвалідністю другої та третьої груп чекає повторне проходження Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Частині з них загрожує втрата пенсій.

Про це розповів "Апострофу" народний депутат, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ Федір Веніславський.

Читайте також: Що чекати обмежено придатним і чи зможуть їх притягнути до відповідальності: пояснення юриста

На його думку, повторна перевірка може торкнутися кількох сотень тисяч осіб. Йдеться про тих, хто отримав інвалідність після 24 лютого 2022 року.

"Але скільки з них виявиться "липовими" інвалідами - тут, звісно, нічого прогнозувати не можна", - зазначив депутат.

При цьому виявлення "липових" інвалідів дозволить зменшити навантаження на державний бюджет. Оскільки, окрім втрати статусу інвалідності, громадянин більше не отримуватиме пенсію, призначену у зв'язку з цим. Більше того - можливо доведеться повернути неправомірно виплачені суми.

"І якщо раптово інвалід виявиться здоровим, то вже Пенсійний фонд через суд зможе вимагати повернення грошей, які отримував "липовий" інвалід", - йдеться у матеріалі "Апострофа".

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

  • Вас також може зацікавити:

В Україні скасували статус "обмежено придатний": які зміни діють з 4 квітня

До якого часу обмежено придатні повинні змінити статус

Що буде з обмежено придатними - існує два варіанти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.