RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Депутати вирішили перевірити сотні тисяч інвалідів

Довідка МСЕК Депутати вирішили пошукати мобрезерв серед "свіжих" інвалідів Фото: kremen.today

У новому законі про мобілізацію, який набуде чинності 16 травня, з'явилася норма, якої не було у першому варіанті законопроекту: буде перевірено ще раз рішення медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), які стосуються встановлення чоловікам інвалідності ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року. Як буде реалізовуватися ця норма – з'ясовував "Апостроф".

Був інвалідом, став...

Цікаво, що законопроект №10449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" у первісному варіанті встановлював, що чоловіки з інвалідністю всіх груп звільняються від військової служби. Власне, так і залишилося, але є нюанси, про які нижче.

Дивіться: На Запоріжжі чиновники МСЕК "заробили" $1,2 мільйона на довідках для ухилістів: фото та відео

Після першого читання (до документа було внесено 4269 поправок) у законопроекті з'явилася така норма. Громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року було встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп, до кінця 2024 року наказується заново пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) на придатність до військової служби.

Думка, у принципі, вірна. Адже чимало чоловіків, які до повномасштабної війни з росією були цілком здоровими, після оголошення воєнного стану раптово стали інвалідами. І, відповідно, непридатними для мобілізації. А це якось підозріло.

"Порушення прав інвалідів не буде. Але особисто я вважаю так: якщо людина купила собі статус інваліда, щоб уникнути мобілізації, це має бути виправлено", - каже "Апострофу" член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Але до другого та остаточного читання законопроекту №10449 ця норма щодо повторної ВЛК не дійшла. Точніше, дійшла, але у дещо зміненому вигляді. Наразі вирішено перевіряти рішення МСЕК.

"Ухвалений закон про мобілізацію передбачає доручення Кабміну, спільно з правоохоронними органами, перевірити обґрунтованість рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності громадянам чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року було вперше встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп. Крім тих, кому інвалідність встановлена за результатами захворювань та поранень, отриманих під час захисту України, а також в разі відсутності кінцівки, одного з парних органів, наявності онкологічного захворювання.Одним словом, через явні порушення здоров'я", – каже "Апострофу" колишній директор Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Наталка Костишин.

На її думку, оновлена норма покликана скоротити навантаження на ВЛК: все-таки тих, хто отримав інвалідність за рішенням МСЕК, менше, ніж тих, хто просто був визнаний непридатним до військової служби. Тепер Кабмін має доручити МОЗ внести правки у відповідні Положення, що регулюють діяльність МСЕК, а правоохоронні органи вже підключатимуться, коли будуть виявлені неправомірні рішення МСЕК. В ідеалі має бути так, а як буде насправді – поки що невідомо.

"В ідеалі - це експертиза наявних медичних документів, і, якщо необхідно - поглиблена медкомісія з профілю захворювання", - припускає Наталка Костишин.

Читайте: Коли можна мобілізувати інвалідів ІІ та ІІІ груп: у Нацгвардії озвучили відповідь

На думку Федора Веніславського, повторна перевірка може стосуватися кількох сотень тисяч осіб – це ті, хто отримав інвалідність після 24 лютого 2022 року.

"Але скільки з них виявиться "липовими" інвалідами - тут, звісно, нічого прогнозувати не можна", - уточнив народний депутат.

Плюс виявлення "липових" інвалідів - це ще й зменшення навантаження на бюджет. Адже крім статусу інвалідність людина отримує ще й пенсію. І якщо раптово інвалід виявиться здоровим, то вже Пенсійний фонд через суд зможе вимагати повернення грошей, які отримував "липовий" інвалід.

Конфліктна норма

Але слід зазначити, що станом на сьогодні ухвалений закон про мобілізацію вступає в суперечність (в даному випадку щодо проходження комісій) з іншими чинними юридичними нормами.

"Ні Положення про МСЕК, ні Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, ні Положення про військово-лікарську експертизу до ЗСУ не передбачає такої підстави для перегляду інвалідності, як отримання її після 24 лютого 2022 року. Організація такого перегляду можлива лише після внесення змін у низку нормативних документів. Зокрема і з точки зору необхідності визначення порядку та наслідків такого перегляду.Наприклад, яким чином відбуватиметься скасування статусу особи з інвалідністю, оскарження результатів перегляду", – каже "Апострофу" медичний адвокат, член комітету медичного та фармацевтичного права НААУ Юлія Миколаєць.

Читайте: Батальйон "Інвалід": усіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

За її словами, нова норма прямо входить у конфлікт із уже діючими підзаконними нормативно-правовими актами. Зокрема, із постановою Кабінету міністрів №390 від 30 березня 2022 року. Там прямо зазначено, що повторний огляд проводиться після закінчення дії воєнного стану. Але чи вважатиметься цей огляд повторним? Тут багато залежить від того, який порядок буде прописаний МОЗ.

"При цьому треба розуміти, що якщо є рішення МСЕК – безстрокова інвалідність, то воно має законну силу. А закон зворотної сили не має. Для того, щоб переглянути таке рішення комісії, потрібна вже дуже вагома підстава. Наприклад, запит від правоохоронних органів, пов'язаний із порушенням кримінальної справи", – каже "Апострофу" в. о. головного лікаря Київської міської клінічної лікарні №10, колишній військовий хірург Данило Михайлов.

Отже, чекаємо на зміни до законодавчих актів, які регулюють діяльність МСЕК.

Лазівка для "інвалідів" закривається?

І ще таке питання – а що буде з тими, хто не захоче знову проходити МСЕК? У законі із цього приводу нічого не сказано.

"Наприклад, у військкоматі після проходження військовозобов'язаним комісії є позначка. Підніматимуться списки, після чого, у разі потреби, відправлятимуться нові повістки. Якщо людина їх проігнорує, не з'явлиться і не пройде ще раз комісію – це вже правопорушення. З усіма відповідними наслідками", – припускає керівник Київської міської клінічної лікарні №10 Данило Михайлов.

Крім того, людей, які оформили інвалідність, можуть і позбавити фінансової допомоги.

"Були випадки, коли припиняли виплату пенсій через те, що люди не перепроходили медико-соціальну експертну комісію", - каже Наталка Костишин.

Одним словом, незважаючи на те, що законопроект про посилення мобілізації подавався, доопрацьовувався і покращувався протягом багатьох місяців, нормально довести його до пуття так і не змогли. Принаймні у сфері перекомісії осіб з інвалідністю ІІ та ІІІ груп.

Є ще один цікавий момент. Як правило, склад МСЕК, який визначає інвалідність, незмінний. І досить складно припустити, що комісія, яка два роки тому винесла вердикт про інвалідність, його тепер скасує. Це ж фактично розписатися в тому, що вони або профнепридатні, або хабарі беруть. Але в цьому плані вихід із становища передбачено.

"Процедуру перевірок я бачу наступною – вищестоящі комісії перевіряють нижчестоящі. Умовно кажучи – обласні перевіряють районні. Перевіряються документи, якщо з'являються якісь підозри, тоді залучаються працівники правоохоронних органів. Все це має бути прописано у відповідних постановах Кабміну. Але хочу наголосити, що вже зараз, у ході виконання рішення РНБО від 30 серпня 2023 року, проводяться перевірки роботи МСЕК та ВЛК із залученням поліцейських та співробітників ДБР – у рамках розслідувань про незаконне збагачення посадових осіб низки ТЦК", - каже Федір Вениславський.

Але ситуацію можна покращити. Адже не виключено, що деякі вищестоящі МСЕК можуть бути корумповані не гірше за своїх колег.

"Щоб схема нормально запрацювала, необхідні нові комісії, до складу яких входили б відомі лікарі, які мають авторитет у медичному середовищі, та дорожать своєю репутацією, а також фахівці з відділів охорони здоров'я. Вони б змогли ухвалити рішення - кому є сенс переглядати раніше прийняте рішення, а кому ні", – резюмує Данило Михайлов.

Читайте: "Будьте послідовні": адвокат пояснила, чому слід поміняти склад МСЕК та ВЛК

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів