RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Куплений статус відберуть: як влада планує "вилікувати" інвалідів

Новий закон про мобілізацію передбачає доручення уряду та правоохоронним органам перевірити обґрунтованість рішень Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) щодо встановлення інвалідності громадянам другої та третьої груп інвалідності.

Докладніше про те, як відбуватимуться перевірки, "Апострофу" розповіли юристи та депутати.

Читайте також: "Будьте послідовними": адвокат пояснила, чому слід поміняти склад МСЕК і ВЛК

До другого та остаточного читання законопроєкту №10449 норма щодо повторної Військово-лікарські комісії (ВЛК) не дійшла. Точніше, дійшла, однак у дещо зміненому вигляді. Вирішили перевірити рішення МСЕК.

"Особисто я вважаю так: якщо людина купила собі статус інваліда, щоб уникнути мобілізації, це має бути виправлено", - каже "Апострофу" член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

І справді, багато чоловіків, які до повномасштабної війни з Росією були цілком здоровими, після оголошення військового стану раптово стали інвалідами. І, відповідно, непридатні для мобілізації. А це якось підозріло.

Як зазначила колишня директорка Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Наталка Костишин, йдеться про перевірку обґрунтованості рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності чоловіків 25-55 років, які після 24 лютого 2022 року вперше отримали інвалідність другої та третьої груп.

"Крім тих, кому інвалідність встановлена за результатами захворювань та поранень, отриманих під час захисту України, а також в разі відсутності кінцівки, одного з парних органів, наявності онкологічного захворювання. Одним словом, через явні порушення здоров'я", - уточнила вона.

Оновлена норма скоротить навантаження на ВЛК, оскільки тих, хто отримав інвалідність за рішенням МСЕК, менше, ніж тих, хто просто був визнаний непридатним до служби.

Тепер уряд повинен доручити МОЗ внести правки у відповідні Положення, що регулюють діяльність МСЕК. Правоохоронні органи підключаться, коли будуть виявлені неправомірні рішення МСЕК.

Так має бути в ідеалі, однак, як буде насправді - невідомо.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

  • Вас також може зацікавити:

Обмежено придатні можуть отримати новий статус. Що це означає

ВЛК за новим законом: що треба знати військовозобов'язаним

Що буде з обмежено придатними - існує два варіанти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.