RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Ціна на електроенергію піде вгору: чиновник пояснив, чому українці мають платити більше

Навіть підвищення тарифів на електроенергію для населення не вирішить проблему фінансування відновлення пошкодженої внаслідок російських ракетних атак енергетичної інфраструктури України.

Про це сказав в інтерв'ю "Апострофу" радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

Читайте також: Відновлення триватиме місяцями, українці влітку можуть залишитися без світла

"Звичайно тепловим електростанціям та "Укргідроенерго" знадобляться величезні кошти, щоб хоча б частково відновити роботу постраждалих об’єктів. Проте навряд чи можливо отримати такі кошти виключно шляхом підвищення тарифів для населення", - сказав він.

Бойко пояснив, що низькі ціни на електроенергію для населення підтримуються завдяки операційній діяльності компаній "Енергоатом" та "Укргідроенерго", які компенсують різницю між фіксованим тарифом для населення та ринковою ціною електроенергії зі своїх доходів. Відповідно, навіть якщо підвищення цін на електрику відбудеться, це призведе лише до зменшення витрат з боку "Енергоатома" і "Укргідроенерго" й практично не вплине на фінансовий стан решти учасників ринку.

"Проте в цьому році ситуація погіршується двома ключовими факторами. По-перше, гідроелектростанції зазнали значних руйнувань, що очевидно призведе до значного зниження виробництва на них електроенергії й, відповідно, знизить доходи гідроенергетиків. По-друге, через дефіцит електроенергії, очікується підвищення ринкової ціни на неї. Це призведе до суттєвого збільшення обсягів компенсації з боку "Енергоатома" та "Укргідроенерго" для підтримки тарифів на поточному рівні", - зазначив експерт.

За його словами, коштів для такої компенсації в повному обсязі у цих компаній в поточному році не буде, а тому це призведе до чергового приросту боргів на ринку та дефіциту ліквідності та у всіх інших учасників.

"Чи вдасться уряду за таких обставин уникнути підвищення тарифів, - питання відкрите", - резюмував Юрій Бойко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Росія намагається повністю знищити об'єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра .

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ціллю росіян на Одещині стали високовольтні підстанції.

  • Вас також може зацікавити:

Втрачено майже половину генерації електрики: енергетики оцінили шкоду від обстрілів

На Одещині уламки російського "шахеда" впали на енергооб’єкт, частина області без світла

Як удар по ДніпроГЕС позначиться на енергосистемі України: озвучені сценарії