RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Як удар по ДніпроГЕС відобразиться на енергосистемі України: озвучені сценарії

Припинення роботи Дніпровської ГЕС внаслідок російського ракетного обстрілу 22 березня призведе до проблем з балансуванням енергетичної системи України і обмеженню енергопостачання споживачам.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

В ніч на 22 березня масованими ракетними обстрілами було вражено низку об'єктів енергетичної інфраструктури України, зокрема найбільшу в країні гідроелектростанцію – Дніпровську ГЕС, яка знаходиться в Запоріжжі.

Читайте: Графіки відключення світла: де зараз діють обмеження

Як зазначив "Апострофу" директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, ворог не випадково обрав Дніпровську ГЕС, оскільки гідроенергетика відіграє важливу роль не лише у виробництві електроенергії, а й у балансуванні всієї енергетичної системи.

"Тому (через удар ДніпроГЕС) буде набагато складніше балансувати енергосистему, — сказав експерт. - Дефіцит балансувальних потужностей створює проблеми у балансуванні системи та можливих відключень електроенергії або, як мінімум, постачання електроенергії в енергосистему".

У найбільш песимістичному сценарії на нас чекають відключення світла, причому вони можуть бути досить тривалими.

"Буде складний баланс в енергосистемі, тим більше, що ДніпроГЕС – це регулююча потужність. Буде складно підтримувати стійкість та надійність енергосистеми, і не виключено, що застосовуватиметься скорочення постачання електроенергії – тобто віялові відключення та якісь регіональні", - сказав виданню колишній міністр палива і енергетики України Іван Плачков.

При цьому, за його словами, відключення відбуватимуться не лише в тих регіонах, які знаходяться в безпосередній близькості від ДніпроГЕС, оскільки йдеться про єдину енергосистему України: "Це стосуватиметься всіх регіонів. Просто буде дефіцит електроенергії, і десь буде зменшено надійність у якомусь регіоні, тобто там буде скорочення енергопостачання більшою чи меншою мірою".

Однак найгіршого, можливо, вдасться уникнути. "У таких обставинах (коли пошкоджено найбільшу в країні ГЕС - "Апостроф") нормально, коли вводяться віялові відключення — це означає, що система працює, і через якийсь час її відновлять, — сказав у коментарі "Апострофу" президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар. - Те, що ми не маємо блекауту енергосистеми, означає, що вона зберігає стійкість. Все могло б бути набагато гірше, якби сталося взимку на піку енергоспоживання".

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Удар по ДніпроГЄС, чим загрожує зупинка електростанції Україні".

Читайте також:

Було два прямих влучання ракет: наскільки критичними є пошкодження на ДніпроГЕС

Удари по ДніпроГЕС: історія гідроелектростанції і її значення для України

Через влучання у ДніпроГЕС стався масштабний витік нафтопродуктів у Дніпро: заява екоінспекції