RU  UA

Обмеження видачі паспортів за кордоном: по кому "вдарить" це рішення і якими будуть наслідки для агентури РФ

Відповідно до постанови уряду від 23 квітня, військовозобов'язані громадяни призовного віку, котрі перебувають за кордоном, зможуть отримати закордонні та внутрішні паспорти виключно на території України. Подібне обмеження видачі паспортів може мати за собою кілька важливих аспектів.

Про те, що допоможе вирішити подібна постанова, а також про наслідки для російської агентури за кордоном, в етері Апостроф TV розповів військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

Читайте також: За кордоном тепер не сховатися: в МЗС пояснили резонансне рішення для чоловіків-біженців

Він вважає, що рішення МЗС стосовно обмеження консульських послуг і видачі документів військовозобов’язаним чоловікам призовного віку, які знаходяться за кордоном, позначиться на кількох категоріях громадян. Зокрема він зосереджує увагу на тих, хто незаконно виїхав з України:

"По-перше, це ті, хто незаконно залишив територію України, "переплив Тису", а тепер вони там у ЄС записують відеоролики, розповідаючи, як чудово вони влаштувалися, що вони нібито "нічого не винні" Україні, що в них там уже нове життя, жодним чином не пов'язані з Вітчизною. Зараз, коли знадобилися документи, виявилося, що Україна їм потрібна".

Тимочко зауважує, що таке рішення допоможе зрозуміти, скільки саме військовозобов'язаних перебуває за кордоном та де саме:

"Далі, зазначене рішення дасть змогу навести лад і з'ясувати, скільки саме військовозобов'язаних у нас перебуває за кордоном, у яких саме країнах. Адже не секрет, що дехто примудряється оформляти соціальну допомогу одразу у 2-3 державах ЄС".

Третій аспект, на якому військовослужбовець зосереджує увагу, це змога виявити російську агентурну мережу, які використовували українські паспорти з окупованих територій для того, щоб перекинути агентів на Захід:

"Третій момент у тому, що такі рішення дадуть змогу виявити російську агентурну мережу, адже на окупованих територіях залишилося багато паспортів України, які потім були використані кремлівськими спецслужбами для перекидання своїх людей у західні країни".

Крім того, Тимочко вказує, що це також дозволить виявити корумпованих представників прикордонної служби, котрі пропускали за кордон окремі категорії військовозобов’язаних:

"Четвертий момент у тому, що наведення ладу в цьому питанні дасть змогу поставити правильні запитання тим представникам прикордонної служби, які замість того, щоб дотримуватися закону, випускали за кордон окремі категорії військовозобов'язаних, а на "знак подяки" за це вони отримували, скажімо так, не зовсім чесну "винагороду"".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що деякы військовозобов'язані таки зможуть отримати паспорти за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

В ЄС відреагували на обмеження для чоловіків-українців за кордоном

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

На українських чоловіків за кордоном чекає сюрприз з 23 квітня: що трапилось