RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Позиції переходять "з рук в руки": що насправді відбувається на "нулі"

Ситуація на фронті різко загострилася: окупанти зосередили основні зусилля кількох напрямах.

Про це повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський.

Читайте також: В ISW спрогнозували, коли українські війська зможуть піти у контрнаступ

Він зазначив, що російські війська намагаються перехопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту. Тому вони активно атакують по всій лінії фронту, на деяких напрямках має тактичні успіхи.

"Окремі позиції переходять "з рук в руки" кілька разів впродовж доби, що породжує неоднозначне розуміння ситуації", - заявив Сирський.

На Луганському напрямку окупанти намагаються використати свою перевагу у повітрі, ракетах та кількості артилерійських боєприпасів. Головне завдання на цьому напрямку для росіян — вихід на адміністративний кордон області.

На Куп'янському напрямку ворог зосередив основні сили у районі сіл Стельмахівка та Берестове. Там окупанти досягли часткового успіху, але завдяки діям наших підрозділів ворога було зупинено. Також Росія продовжує наступ на село Терни на Лиманському напрямку, намагається витіснити Сили оборони України за річку Чорний Жеребець, успіху не має.

На Сіверському напрямку противник веде наступ в районі Білогорівки та Роздолівки, намагається прорватися та блокувати Сіверськ, щоб створити умови для продовження наступу на Слов'янськ. Успіхів немає, його просування у цьому напрямі зупинено.

На Краматорському напрямку найгарячішими точками залишаються Іванівське та Часів Яр. Також противник намагається повернути під свій контроль Кліщіївку та вийти на рубіж каналом "Сіверський Донець-Донбас".

Найбільш складна ситуація на Покровському та Курахівському напрямках, де тривають запеклі бої. Противник на цих напрямках задіяв до чотирьох бригад, намагається розвинути наступ на захід від Авдіївки та Мар'їнки, пробиваючись у Покровськ та Курахове. Підрозділи Сил оборони України, зберігаючи життя та здоров'я наших захисників, перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичева, Семенівки та Новомихайлівки.

В цілому, на цих напрямках противник досяг певних тактичних успіхів, але оперативної переваги отримати не зміг. Українські війська завдають ворогові максимальних втрат як в особовому складі, так і у військовій техніці.

Вкрай напружена обстановка на півдні, у Запорізькій та Херсонській областях.

На Новопавлівському напрямку противник намагається наступати в районі Старомайорського, на Оріхівському – у районах Роботи та Вербового, на Херсонському – все ще сподівається вибити наші війська з Кринок. Успіху немає на жодному з напрямків.

На півночі України ворог продовжує обстріли прикордонних населених пунктів у Сумській та Чернігівській областях, веде диверсійно-розвідувальну діяльність. Ознак безпосередньої підготовки противника до наступальних дій на півночі України немає.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що США послали психологічний сигнал, що у війні може настати перелам.

  • Вас також може зацікавити:

Ворог всерйоз націлився на Часів Яр: яка ситуація в найгарячішій точці фронту

ЗСУ не вистачає техніки, снарядів: Зеленський розкрив плани загарбників на травень і червень

Росіяни "пруть" на Очеретине: що відбувається на фронті