RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Заробітчанам платитимуть пенсії в Україні: є хороша новина і не дуже

Українські заробітчани, ймовірно, зможуть отримати право на пенсію в Україні - проте для багатьох з них це будуть мінімальні виплати.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, згідно з ухваленим 25 квітня Верховною Радою законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України", для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний українцями в інших країнах, навіть якщо з такими країнами не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення.

Варто зазначити, що умовою зарахування такого стажу є те, що люди працювали за кордоном офіційно.

Читайте також: Виплати затягнуть ще на місяць: коли працюючі пенсіонери отримають підвищені пенсії

"Для цього необхідно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України", - роз’яснює цей нюанс пресслужба Міністерства соціальної політики.

Також варто знати, що стаж, здобутий людиною за кордоном, впливатиме лише на час виходу на пенсію, тоді як розмір пенсії залежатиме виключно від внесків, які сплачувалися в Україні.

Зрозуміло, що якщо людина десятки років працювала за межами України, то вона скоріше за все не робила пенсійні внески в нашій країні. А тому й виплати для них будуть мінімальними.

Проте вони матимуть можливість почати отримувати пенсію в Україні раніше, ніж в більшості європейських країн, оскільки пенсійний вік у нас все ще менший, ніж в ЄС – 60 років проти 65 років, наприклад, в Німеччині.

Навіть якщо йдеться про мінімальну пенсію, яка на сьогодні складає 2361 гривню на місяць, поява додаткових отримувачів пенсійних виплат з-поміж заробітчан призведе до зростання видатків Пенсійного фонду, а зрештою і держбюджету.

"Треба дивитися статистику, скільки таких людей, - може їх 10 мільйонів, може й менше. Навіть, якщо цього року додасться лише 500 тисяч таких пенсіонерів, при мінімальній пенсії у 2361 гривню це означатиме понад 1 мільярд гривень додаткових коштів щомісяця" –- сказав "Апострофу" засновник інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак.

Він додав, що зважаючи на це, навантаження на Пенсійний фонд зросте і це будуть додаткові мільярди щомісячно.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

  • Вас може зацікавити:

Пенсії-2024: які нові підстави для скасування виплат

Українським заробітчанам спростили життя: відтепер пенсії будуть нараховувати по-новому

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон