RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Бої вже йдуть на кордоні Часового Яру, з міста не змогли вивезти сотні мешканців

Станом на 2 травня 2024 року бойові дії дійшли до меж Часового Яру Донецької області. Водночас у місті перебуває близько 700 жителів, які не захотіли залишати рідні домівки.

Про це розповів керівник Часовоярської міської військової адміністрації Сергій Чаус під час ефіру загальнонаціонального телемарафону.

Читайте також: Що зараз відбувається на Авдіївському та Бахмутському напрямах: osint-аналітик показав супутникові фото

За його словами, переважно у місті лишилися літні люди. Сама ж евакуація місцевих жителів почалася ще на початку повномасштабної війни, у лютому 2022 року, і продовжується досі. Останнім часом сповільнилася фактично до нуля. Зокрема, за тиждень місто ніхто не залишив.

"У Часовому Ярі та у всій Часовоярській громаді залишається 682 особи... Це звичайні люди, мешканці громади, які залишилися, не дивлячись на військові дії, які безпосередньо фактично вже йдуть на кордоні нашого міста", - повідомив він.

При цьому більше року через постійні обстріли у місті немає електроенергії, води, газу. Все забезпечується у ручному режимі через генератори, свердловини та доставку.

Посадовець зазначив, що жителі аргументують небажання виїжджати тим, що це - їхні домівки, де виросли вони, їхні батьки, діди. І не хочуть, щоб хтось чужий туди зайшов.

"По-людськи їх розумієш. Але евакуація триває. Ми показуємо, куди вони будуть їхати, які умови, показуємо, що там спокійно", - додав він.

За даними українських військових, російські окупанти суттєво посилили наступ на Бахмутському напрямку. Зокрема, зосередилися на Часовому Яру, що відкриває шлях на Краматорську агломерацію.

Окупантам наказали захопити місто до сакральної для росіян дати - 9 травня, проте в ЗСУ переконані, що такі плани не будуть втілені.

Місто постійно перебуває під жорсткими обстрілами, зафіксовані великі руйнування.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що США послали психологічний сигнал, що у війні може настати перелам.

  • Вас також може зацікавити:

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

ЗСУ скоротили армію РФ ще на тисячу окупантів: свіжі дані про втрати ворога