RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Мобілізація "дорослих" студентів за новим законом: чи мають вони право на відстрочку

Відповідно до нового закону про мобілізацію, що набуде чинності 18 травня 2024 року, чоловіки мають право на відстрочку, якщо навчаються за денною чи дуальною формою – це також стосується "дорослих" студентів, котрі пішли вчитись після 40 років.

Про це розповів юрист Дмитро Дончак.

Читайте також: Хто отримає відстрочку від мобілізації з 18 травня: повний перелік за новим законом

На питання про те, чи можуть дати відстрочку чоловікові, що є студентом та навчається на денній формі, проте вже досягнув 43 років тобто чи є якийсь граничний вік для студентів-чоловіків, він вказав, що в нормі законодавства взагалі відсутня вказівка щодо граничного віку здобувачів освіти.

Дончак навів фрагмент із закону про мобілізацію: в статті 23 (пункт 1) Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" йдеться наступне:

"... не підлягають мобілізації військовозобов’язані — здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури".

З огляду на це він робить висновок, що навіть чоловіки, котрі пішли навчатись у 43 роки, мають повне право отримати відстрочку.

Проте є умова – рівень освіти має бути вищим за раніше здобутий рівень.

Юрист також наголошує, що такий "дорослий" студент може оновити дані в ТЦК або після безпосереднього відвідування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, через центр надання адміністративних послуг або ж скористатись електронним кабінетом призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто отримає бронь від мобілізації з 1 травня.

  • Вас також може зацікавити:

Закон про скасування статусу "обмежено придатний" набрав чинності: все про нові правила ВЛК

Всіх знову на ВЛК: як буде проходити оновлення даних призовників

Бронювання від призову: хто з чиновників підпадає під мобілізацію і хто має відстрочку

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.