RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

​Всіх знову на ВЛК: як буде проходити оновлення даних призовників

З 18 травня вступає в силу новий закон про мобілізацію, нещодавно підписаний президентом Володимиром Зеленським, котрий передбачає зміну низки правил.

Як будуть оновлювати дані призовникам і кого відправлять на ВЛК, розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

Читайте також: Мобілізація з 1 травня за новими правилами: хто має прийти в ТЦК без повістки

За його словами, у ТЦК та СП потрібно приходити з особистими та військово-обліковими документами: паспортом, ідентифікаційним кодом, військовим квитком (або тимчасовим посвідченням). А для оновлення даних потрібно брати всі документи, які підтверджують зміни цих самих даних.

"Наприклад, якщо громадянин має право на відстрочку під час мобілізації, він має принести документи, які підтверджують це право. Усі підстави для надання відстрочки визначені у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - зазначив Істомін.

Серед персональних даних - відомості про сімейний стан, номери телефонів та адреси електронної пошти, реквізити паспорта громадянина України та закордонного паспорта, відомості про зміну громадянства, про зміну (встановлення) групи інвалідності. Для внесення до Єдиного реєстру військовозобов'язаних більшість змін має бути підтверджена відповідними документами.

Істомін нагадав, що відповідно до постанови Кабінету міністрів №1487, яка затверджує Правила військового обліку, про зміну персональних даних потрібно повідомляти у семиденний термін від таких змін. Інакше невиконання потягне за собою адміністративне покарання - штраф за статтею 210 КУпАП. А якщо цього не зробити це протягом 60 днів після набуття чинності Закону, то буде застосована стаття 210-1.

За словами речника ТЦК, військовозобов’язаний, який прибуває для уточнення своїх військово-облікових даних, однозначно буде направлений на ВЛК, навіть якщо йому надають відстрочку.

"Лікарі ВЛК мають доступ до інформаційної системи Helsi, де зберігаються всі медичні документи. Але, якщо людина знає, що у неї якісь діагностовані хвороби чи довідки не внесені до цієї системи, то варто взяти документ, який підтверджує діагноз. Якщо особа має інвалідність, у неї має бути довідка МСЕК", - зазначив Істомін.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, які хвороби хребта звільняють від мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Хто отримає відстрочку від мобілізації з 1 травня за новим законом: перелік

Часу вкрай мало? Коли "обмежено придатних" почнуть викликати на повторні медогляди

Сотні тисяч чоловіків підуть по другому колу: що чекає "липових" інвалідів