RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Поминальні дні біля кладовищ: яких правил слід дотримуватися

На поминальні дні біля кладовищ будуть чергувати поліцейські. Правоохоронці можуть перевіряти людей, українців просять бути обережними.

Про це в ефірі телемарафону, повідомляє заступниця начальника Департаменту комунікацій Нацполіції Юлія Гірдвіліс.

Читайте також: Загинула легенда: у Черкасах поховали одного з найдосвідченіших бойових командирів

"Відповідно у ці дні буде посилений варіант несення служби поблизу кладовищ. Правоохоронці у складі понад 12 тисяч забезпечуватимуть правопорядок. За інформацією Головних управлінь Нацполіції, в регіонах такі поминальні заходи пройдуть на понад 9 000 кладовищ", - зазначила вона.

Речниця наголошує, що ходити у ці дні на кладовища або ні - вибір кожного. Люди повинні розуміти, що це є відкрита місцевість, де немає укриттів. Представниця поліції нагадала українцям, що треба бути обережними на кладовищах, проводити там мінімум часу.

Де діє вибіркова заборона на відвідування кладовищ

Вибіркова заборона встановлена у Житомирській, Донецькій, Херсонській та Харківській області. В інших регіонах, наприклад на Чернігівщині, визначена обмежена кількість тих місць, де українцям може бути безпечно.

"Це пов'язано з мінною небезпекою та ще не всі роботи із розмінувань на деокупованих територіях завершені. Окрім того, звертаємося до громадян, які проживають у прифронтових регіонах. Щоб вони уникали в ці дні відвідування кладовищ, що безпосередньо пов'язано з безпекою. Закликаємо також не ігнорувати сигналів повітряної тривоги, однозначно прямувати з місць скупчення людей", - додала Гірдвіліс.

Як бути у разі виявлення небезпечних предметів

Речниця нагадала, що при виявленні вибухонебезпечних предметів одразу ж телефонуйте до профільних установ або звертатися до поліції, яка буде поряд. Крім того, не виключають обстріли з боку ворога.

"Наряди поліції будуть нести службу саме поблизу кладовищ. І звичайно, що у разі виявлення підозрілих осіб чи звернення громадян, які вказують на таких осіб, будуть негайно реагувати. Можуть вибірково перевіряти людей. І основна задача - уникнути будь-яких правопорушень чи провокацій", - заявила правоохоронниця.

В Україні з 12 до 15 травня проходять поминальні дні. Зазвичай українці відвідують кладовища. Але поліцейські закликають обмежити відвідування кладовищ через ймовірність обстрілів.

Раніше ми розповідали про загибель на війні, гравця київського "Динамо", півзахисника Сергія Рожка.

  • Вас може зацікавити:

Війна забирає найкращих: на фронті загинув наймолодший захисник "Азовсталі"

Двічі був чемпіоном Європи: на фронті загинув відомий важкоатлет

У Львові від російської ракети загинув відомий баскетболіст: був найкращим в Україні