RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

Вручення повісток на блокпостах: що буде за новими правилами

За новим законом про мобілізацію в Україні, ТЦК та поліція мають право перевіряти військово-облікові документи чоловіків 18-60 років, які зобов’язаний пред’явити цей документ, у тому числі на блокпостах, аби уповноважена особа могла його прочитати.

Про це повідомив адвокат, юрисконсульт Антон Маринич у коментарі "РБК-Україна".

Читайте також: "Подарунок" ухилянтам: повний список штрафів за новим мобілізаційним законом

Так, законом не визначено спеціальних місць, де можна видавати повістки військовозобов'язаним. Тому законно це робити у будь-яких громадських місцях, у тому числі на блокпостах. Водночас вручати цей документ мають уповноважені особи - співробітники ТЦК або поліції.

"За таких обставин при перевірці документів на блокпосту громадянам можуть вручати повістки", – зазначив юрист.

Крім того, він уточнив, що наразі Кабмін розробляє порядок вручення повісток, тому ще можуть з'явитися нові деталі цієї процедури.

Якщо громадянин розписався у повістці, але не може з'явитися за поважних причин, зокрема через перешкоду стихійного характеру, хворобу, воєнні дії на відповідній території та їхні наслідки, смерть близького родича тощо, то явка обов’язкова протягом семи-десяти днів залежно від того, чи повідомляв він про поважні причини неявки.

"Як закріплено у законі, у разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до ТЦК, повідомити про причини неявки шляхом прямого звернення до зазначеного у повістці ТЦК або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, який не перевищує 7 календарних днів", - пояснив адвокат.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, що в Україні введуть нову форму військового квитка.

  • Вас може зацікавити:

Мобілізація 2024: бронювання продовжили ще одній категорії

Нові правила військового обліку: що треба знати чоловікам, які давно живуть за кордоном

Запуск е-кабінету для військовозобов'язаних: чи доведеться ще раз йти до ТЦК