RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Нові правила військового обліку: що треба знати чоловікам, які давно живуть за кордоном

Українців, які живуть за кордоном, в межах посилення мобілізації можуть покарати за порушення правил військового обліку.

Нюанси законодавства пояснила юристка Марина Бекало.

Зокрема, про можливі покарання поцікавився чоловік, який мешкає за кордоном та якому в наступному році виповниться 60 років. Він наголосив, що давно знятий з місця реєстрації, а з військового обліку його списали за віком. У контексті ухвалення законопроєкту №10379 чоловік поцікавився, чи можуть до нього застосувати санкції у вигляді штрафу або блокуванні банківських рахунків.

Читайте також: СІЗО переповнені: скільки в'язнів можна відправити на війну

Юристка нагадала, що 18 травня набуде чинності інший законопроєкт №10449, який передбачає, що усі військовозобов'язані громадяни у віці від 18 до 60 років впродовж 60 діб з набуття чинності документу мають уточнити свої військово-облікові дані.

"ТЦК СП не складає протокол про притягнення до адмін. відповідальності, вони одразу виносять Постанову, але з обовязковми повідомленням про дату, місце та час розгляду питання про притягнення до відповідальності. Після винесення постанови, вони передається державному виконавцю на виконня. Згідно до ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження", державний виконавець в першу чергу звертає стягненняна кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах. Отже, першим буде накладання арешту на банківські рахунки (будь-які, розрахункові, депозитні тощо)", - наголосила Марина Бекало, відповідаючи на запитання чоловіка.

Окремо юристка прокоментувала нюанс щодо можливого арешту майна. За словами Бекало, якщо сума заборгованності, яка виникла через порушення правил військового обліку та застосування штрафів, не перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати (наразі це 142 тис. гривень), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється.

Держава також не зможе конфіскувати нерухоме або рухоме майно за умови, що ним володіє дружина (100% власник).

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що Зеленський продовжив мобілізацію і воєнний стан в Україні.

Вас може зацікавити:

В Україні введуть нову форму військового квитка: що буде, якщо його нема

Запуск е-кабінету для військовозобов'язаних: чи доведеться ще раз йти до ТЦК

Мобілізація засуджених: якими будуть умови і де служитимуть