RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Як будуть карати військовозобов'язаних за неоновлення даних: в Раді розкрили механізм

З 18 травня, після набуття чинності нового закону про мобілізацію, військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років повинні будуть оновити свої дані у ТЦК, ЦНАПі або електронному кабінеті. Якщо цього не зробити на людину чекають штрафи або кримінальна відповідальність.

Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко, інформує "Телеграф".

За його словами, з 18 травня в Україні запрацює електронний кабінет, де чоловіки самостійно зможуть оновити власні дані.

"Наприклад, є громадяни України, які не знаходяться в базі "Оберіг", але вони знаходяться в різних базах. Зараз ці реєстри об'єднуються між собою аби актуалізувати місцепроживання, місце роботи, освіту, актуалізувати родичів, телефон. Якщо всього цього немає — треба зробити, щоб ТЦК це бачили", - пояснив він.

Після цих дій військкомати будуть вирішувати яким чином мобілізаційний план з урахуванням потреби.

При цьому, якщо з електронним кабінетом виникнуть проблеми, то відвідування ЦНАПу або ТЦК не уникнути.

"Я розумію, що в нас люди психологічно не хочуть йти в ТЦК. Але коли громадянин оновить свої дані в електронному кабінеті — верифікує телефон, адресу проживання — він все одно отримає туди повістку на проходження ВЛК", - наголосив Федієнко.

Якщо людина не оновить свої дані, то вона муситиме сплатити штраф, який, згідно з новим законом, підвищується. Йдеться про штрафи у розмірі від 25 до 50 тисяч гривень. Тож їх не кожен зможе сплачувати, а отже і потоку штрафів не буде. Окрім цього, згідно з Адміністративним кодексом, після певного штрафу людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності.

Також Федієнко пояснив, що після ігнорування листа від ТЦК про обов'язок відновити свої дані, людину вносять в базу ухилянтів. І коли в такого громадянина перевірятимуть документи, патрульні можуть побачити його у базі. Тоді його зобов’язані примусово доставити до ТЦК.

На думку члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки мобілізаційна кампанія з самого початку була побудована неправильно. Наразі у суспільстві вважається, що, якщо людину мобілізують, то її обов'язково відправлять на "нуль".

"Та треба розуміти, що на передову потрапляє лише 10-15%. Всі інші мобілізовані — обіймають посади за купою інших спеціальностей, які на фронті потрібні не менше, ніж у цивільному житті. Потрібні й звичайні бухгалтери, економісти, логісти й електрики. До того ж жодному командиру не вигідно відправляти на нуль немотивованих людей", - наголосив речник.

Раніше ми писали, що в Швейцарії заговорили про депортацію українських чоловіків.

  • Вас може зацікавити:

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.