RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

26 червня

Всі новини

"Де-факто вони дезертири": в Швейцарії заговорили про депортацію українських чоловіків

На тлі призупинення надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків за кордоном політики Швейцарії публічно наголосили на необхідності повернення українських чоловіків – у Швейцарії перебуває близько 11 000 чоловіків-біженців.

Про це повідомляє Neue Zürcher Zeitung.

Читайте також: Чехія відмовить в підтримці українським чоловікам-ухилянтам: що їм загрожує

Зауважується, що за даними Федерального департаменту юстиції Швейцарії (FDJP), питання призупинення надання консульських послуг для українських військовозобов’язаних за кордоном може стосуватися близько 11 тисяч українських чоловіків, які проживають у Швейцарії

Радник Вільної демократичної партії (FDP) Крістіан Вассерфален наголошував: "Будь-хто, хто потенційно несе військову службу в Україні, не має жодних обґрунтованих претензій на статус захисту S, оскільки він, в першу чергу, спрямований на жінок, дітей і людей похилого віку, які потребують захисту". Відтак наголошується, що Швейцарія повинна допомогти Україні з можливим поверненням військовозобов'язаних чоловіків.

"Ми не хочемо приймати де-факто дезертирів, які втекли з країни, чия оборонна війна зараз потребує їх на місцях", - говорить Вассерфален.

Він закликає до укладення відповідної угоди про реадмісію з Україною, адже, за його словами, "Обидві країни зацікавлені у поверненні близько 11 000 чоловіків. Це допомогло б Україні вирішити кадрову проблему і водночас розвантажило б перевантажені швейцарські міграційні структури".

Парія SVP також хоче розглянути відповідну угоду. Голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід запропонував поставити це питання в Національній раді: "Ми демонструємо брак солідарності з Україною, яка повністю зупинилася на лінії фронту".

Як приклад Шмід пропонує уявити зворотний сценарій: "Якби існування Швейцарії опинилося під загрозою, ми б не були задоволені, якби інші країни переховували сотні тисяч наших солдатів і при цьому вважали, що роблять щось хороше".

Національний радник SVP Барбара Штайнеманн наголошувала: "Позбавлення захищеного статусу військовослужбовців строкової служби спочатку здається жорстоким. Але якщо вони повернуться в Україну, країні буде надана величезна допомога. І це, власне, також має бути в інтересах тих кіл, які постійно вимагають поставок зброї".

З огляду на подібну позицію політиків голова Українського Товариства у Швейцарії назвав такі заяви цинічними і тими, що є "моральним і політичним оголошенням про банкрутство". Він наголошує:

"Це цинічна спроба вирішити українську проблему. Причому з боку політиків країни, яка навіть не дала дозволу третім країнам на передачу швейцарської зброї для допомоги Україні".

Нагадаємо, раніше в Естонії відповіли, чи висилатимуть українських чоловіків.

  • Вас також може зацікавити:

Чи будуть висилати військовозобов'язаних українців з Литви: влада зробила заяву

Чи депортують військовозобов'язаних українців з Німеччини: в Берліні виступили з заявою

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.