RU  UA  EN

Субота, 1 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 червня

Всі новини

Для авто на обліку ТЦК почали діяти нові правила: що заборонено з 18 травня

Згідно змін до закону про мобілізацію, з 18 травня авто, що стоять на обліку у ТЦК, заборонено переміщати до інших областей та за межі України, передавати права власності юридичним та фізичним особам, здавати в оренду та надавати їх як предмет застави.

Про це свідчить стаття 6 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" у новій редакції, який набув чинності 18 травня.

Читайте також: Нові правила мобілізації в Україні: що зміниться з 18 травня

За документом, ТЦК мають право на отримання даних від МВС щодо машин у власності підприємців і громадян для виконання ними військово-транспортного обов’язку.

Відповідно до закону, під час мобілізації забороняється здійснювати дії з автомобілями, які призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період та перебувають на військовому обліку у ТЦК, що унеможливлюють передачу таких авто ЗСУ та іншим військовим формуванням.

Водночас в іншу область відправити машину можна лише після повідомлення ТЦК про місце перебування транспортних засобів (ТЗ) на строк не більше місяця.

Під зміни закону підпадають не лише бізнесмени, а й інші власники авто, незалежно від статі та відношення до військового обов’язку. Не підлягає передачі українським військовим ТЗ, що належить на праві власності громадянину, у разі відсутності у нього права власності на інші ТЗ.

Обсяги авто за типами та марками, які хочуть залучити для передачі ЗСУ, встановлять місцеві державні адміністрації за поданням ТЦК, що отримає відомості про автомобілі юридичних осіб та громадян від МВС.

Водночас підприємства, установи і організації зобов’язані забезпечувати у разі мобілізації доставку авто та техніки на збірні пункти та у військові частини у строк та місце, зазначені у частковому наряді - розпорядчому документі голови місцевої держадміністрації.

У свою чергу, Кабмін займатиметься порядком виконання військово-транспортного обов’язку, нормами безкоштовного залучення, вилучення й примусового відчуження ТЗ та техніки, що визначаються у відсотках за підприємством (установою, організацією) за галузями національної економіки, на момент мобілізації та у воєнний час.

Безоплатне залучення авто включає повернення його власникам після оголошення демобілізації на підставі актів приймання-передачі, в яких вказують дані про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та іншу інформацію, яка допоможе ідентифікувати ТЗ. Повернуть авто протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації. Водночас порядок компенсації шкоди, завданої ТЗ у результаті їх залучення під час мобілізації, теж визначає Кабмін.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, ким займуться ТЦК з 18 травня.

  • Вас може зацікавити:

Як оновити свої дані у ЦНАПі без відвідування ТЦК: покрокова інструкція

Резерв+ ліг у перший день роботи: українці скаржаться на проблеми

Чи вимагатимуть військово-обліковий документ у сервісних центрах: заява МВС