RU  UA  EN

Субота, 15 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 червня

Всі новини

Перевірки на вулицях зазнають суттєвих змін: ким займуться ТЦК з 18 травня

В Україні з 18 травня зміняться правила перевірки громадян представниками Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) на вулицях в рамках набуття чинності нового закону про мобілізацію.

Про те, які права та обов’язки матимуть сторони, розповів правозахисник Микола Максимов.

Читайте також: Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже у травні: у Міноборони назвали дату

Перше, що важливо, це обов'язок військовозобов’язаного мати з собою військово-обліковий документ. Його потрібно буде показати не лише на вимогу поліцейського, а також працівника ТЦК. До цього вимоги мати такий документ та пред’явлення працівникам ТЦК не було. При цьому громадян однаково не матимуть права затримувати, окрім випадків, якщо перебувають у розшуку Нацполіції. У такому разі мають право затримати, скласти адмінпротокол і доправити в ТЦК.

Затримувати можуть виключно працівники поліції. Тоді як ТЦК ні за старим законодавством, ні за новим такого права не мають.

Так само заштовхування військовозобов’язаних у транспорт працівниками ТЦК є протиправним.

"Застосовувати силу мають право тільки працівники поліції. Якщо ж таке відбувається з боку працівників ТЦК, то треба намагатися фіксувати цей процес на відео. Треба попереджати працівників ТЦК, що це незаконне позбавлення волі, незаконне затримання, і за це є відповідальність згідно зі статтею кримінального кодексу України. Я бачив безліч відео про те, коли приверталася увага інших людей на вулиці, то людину відпускали", - повідомив він.

Незаконні дії працівників ТЦК можна фіксувати на камеру, проте не рекомендується викладати в інтернет. Це відео можна буде додати до заяви до поліції, ДБР про протиправне затримання.

Щодо виписування повісток на вулиці, то за словами адвоката, законність заповнення порожнього бланка повістки, а не вручення заздалегідь заповненої повістки – питання доволі дискусійне.

"Є певні юридичні питання до цього. Повістка містить підпис керівника ТЦК і туди вписують дані особи. Це питання вже обговорювалося, хтось намагався писати заяви до правоохоронних органів. Але це питання не вирішене, так продовжують робити", - повідомив він.

Щодо інформації про нібито відбирання у затриманих військовозобов’язаних телефонів, то це незаконно.

"Телефон є майном людини. Немає права його забирати. ТЦК фактично мають статус військових частин, керівництво часто ухвалює рішення про те, що телефони необхідно вимкнути. Але така норма тоді повинна виконуватися всіма особами, які перебувають у приміщенні ТЦК. Поза межами ТЦК людина має право на дзвінок адвокатові, поліції та рідним. В будь-якому разі людині повинні надати можливість скористатися зв’язком, таке право повинно бути забезпечено", – пояснив юрист.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" писав, якими будуть нові правила мобілізації з 18 травня.

  • Вас також може зацікавити:

Штрафувати зможуть кожного? Що не так з новими вимогами ТЦК

Штрафи будуть заочними: що ще готують ухилянтам в Україні

Тюрма не загрожує: в Раді зменшили покарання для ухилянтів