RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

В Україні запрацювали нові правила вручення повісток

З 18 травня в Україні набули чинності не лише зміни до закону про мобілізацію, а й постанова Кабміну про новий порядок вручення повісток. Їхнє вручення здійснюватиметься цілодобово.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів від 17 травня №560.

Читайте також: Застосунок для військовозобов'язаних "Резерв+" вже можна скачати: як оновити дані

Так, повістка вважатиметься врученою навіть, якщо військовозобов'язаний не живе за адресою, зазначеною у ТЦК та фізично не отримав повістку.

Згідно з постановою КМУ, повістки вручатимуть резервістам та військовозобов’язаним цілодобово за адресою місця проживання чи адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, ТЦК, на пунктах пропуску (блокпостах), пунктах пропуску через держкордон.

Які випадки вважаються підтвердженням того, що громадянин отримав повістку

  • Якщо повістку вручили особисто, то людина має підтвердити це підписом. Також передбачається відеозапис вручення повістки, зокрема, відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки, відмови резервиста чи військовозобов’язаного у спілкуванні з уповноваженим вручати повістки;
  • Якщо її відправили поштою, а чоловік фізично відсутній за адресою, вказаній у ТЦК, у поштовому повідомленні буде вказано, що він був оповіщений військкоматом.

Коли повістка вважається врученою

  • У день отримання такого поштового відправлення людиною, що підтверджується даними та/або документами від поштового оператора;
  • У день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення або день проставлення відмітки про відсутність людини за адресою місця її проживання.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, з 18 травня у Києві ЦНАПи починають приймати військовозобов’язаних. Із собою треба мати пакет документів.

  • Вас може зацікавити:

Зеленський дозволив відправляти на фронт засуджених: що відомо

В Україні хочуть пом'якшити покарання для ухилянтів: про що йдеться у законопроєкті

Штрих-код для військовозобов'язаних: у який термін треба його отримати