RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Росіяни наступають у районі Липців: оновлені карти боїв

На Харківському напрямку російське військо продовжує наступ в районі села Липці, а також посилило обстріли по українських позиціях в районі Кринок на Херсонщині. Водночас ЗСУ відбивають штурми та нищать значну кількість окупантів та їхньої бронетехніки.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 17 травня.

Читайте також: Ворог намагається прорватися, інтенсивні обстріли: що відбувається на Запорізькому напрямку

Харківщина

Окупанти 17 травня продовжували наступати у районі Липців, але підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не зафіксовано. Наступальні дії ведуться й під Липцями та Глибоким.

Водночас російські джерела стверджують, що загарбники просунулися на південь від Глибокого та на 300-600 метрів у бік Липців, а також розширюють контроль біля Лук'янців (на північний схід від Липців), але аналітики ISW не знайшли візуального підтвердження цьому. Також окупанти заявляють, що українські мінні поля уповільнюють їхнє просування в районі Липців і Зеленого.

У свою чергу, український журналіст Юрій Бутусов зазначив, що російська піхота прощупує українські позиції та атакує біля Липців угрупованням до ротних груп, використовуючи густі лісові масиви, які дозволяють невеликим групам проводити приховані маневри.

Командир батальйону ЗСУ, який діє на Харківському напрямку, наголосив, що рашисти здебільшого атакують піхотою, а іноді намагаються застосувати бронетехніку. Водночас Сили оборони України знищили до половини техніки ЗС РФ, яка брала участь у наступі.

Фото: understandingwar.org

Крім того, 17 травня окупанти могли просунутися під Вовчанськом, але жодних підтверджених змін там не фіксують. Російські джерела стверджують про просування на схід від Тихого (на північний схід від Вовчанська) і "захоплення" Зибиного (на схід від Вовчанська), проте аналітики ISW не виявили візуального підтвердження цьому.

Також загарбники кажуть, що вони продовжують наступ на півночі Вовчанська, поблизу Агрегатного заводу, Вовчанської центральної районної лікарні в центрі міста та на захід від міста поблизу Стариці та Бугруватки.

Український сержант, який діяв поблизу Вовчанська, розповів, що ЗС РФ контролюють північну половину Вовчанська, але не вказав, чи йдеться про всю частину Вовчанська на північ від річки Вовча. ISW не знайшли підтвердження того, що російська армія захопила усе місто на північ від Вовчої. В українському Генштабі повідомили, що рашисти продовжують наступ в районі Стариці та Вовчанська.

Луганщина

Минулої доби окупанти могли просунутися на північний захід від Сватового та на південь від Кремінної, але жодних підтверджених змін на фронті Куп'янськ - Сватове - Кремінна не фіксували. Російські джерела стверджують про просування вздовж фронту шириною 4,97 км і глибиною 1,71 км на захід і південь від Крохмального (на північний захід від Сватового) і на 3 км в напрямку Піщаного (на північний захід від Сватового), а також у межах північно-східної Білогорівки (на південь від Кремінної). Але цьому аналітики ISW теж не знайшли візуального підтвердження.

Крім того, російські бойовики продовжували наступ в районі Синьківки та Вільшани, біля Іванівки, Берестового, Кислівки, Стельмахівки, коло М'ясожарівки, біля Новоєгорівки, коло Невського та в районі Діброви.

Фото: understandingwar.org

Донеччина

Минулої доби рашисти продовжували наземні атаки на Сіверському напрямку в районі Спірного, Виїмки та Роздолівки, а також штурм в районі Часового Яру, проте не зробили жодного підтвердженого наступу. Вони атакували в районі Нового мікрорайону у східній частині Часового Яру, а також неподалік Калинівки та Богданівки, біля Іванівського, Кліщіївки, Андріївки та Нью-Йорка.

Фото: understandingwar.org


Також росіяни стверджують, що українські воїни контратакували поблизу Калинівки та утримують обмежені позиції в підвалах на заході Богданівці. Водночас за їхніми даними, окупанти нібито просунулися на схід від Новоолександрівки (на північний захід від Авдіївки), але експерти ISW не зафіксували підтверджень.

Водночас геолокаційні кадри за 15 і 16 травня показали, що загарбники незначно просунулися вздовж смуги вітру на південний захід від Соловйового (на північний захід від Авдіївки) та вздовж вулиці Небережної в с. Західне Нетайлове (на захід від Авдіївки).

Фото: understandingwar.org

У свою чергу, у Генштабі ЗСУ повідомили, що українці провели тактичне перегрупування у невстановленому районі Авдіївського напрямку через наступ росіян, які продовжували наземні атаки на північний захід від Авдіївки в районі Архангельського та Очеретиного та на захід від Авдіївки в районі Уманського та Яснобродівки.

Фото: understandingwar.org

Крім того, окупанти минулої доби могли просунутися на захід від Донецька під час триваючих атак на захід і південний захід від міста. Росіяни також стверджують, що вони просунулися до західної околиці Георгіївки (на захід від Донецька), але у ISW не знайшли візуального підтвердження.

Фото: understandingwar.org

Також рашисти продовжують наземні наступи на захід від Донецька поблизу Красногорівки, на південний захід від міста в районі Парасковіївки, Новомихайлівки та шахти № 1 "Південне", на північний схід від Вугледара біля Водяного та на південний схід від Вугледара біля Микільського. Окупанти продовжують й обмежені наземні штурми в районі адмінкордону Донецької та Запорізької областей неподалік Старомайорського та Урожайного.

Фото: understandingwar.org

Південь України

Російські військові стверджують про позиційні бої під Вербовим (на схід від Роботиного). Проте аналітики ISW не зафіксували підтверджених змін на лінії фронту на заході Запорізької області. Речник Південного оперативного командування ЗСУ Дмитро Плетенчук 17 травня повідомив, що загарбники не захоплювали Роботине.

Фото: understandingwar.org

Також немає підтвердження інформації, що окупанти посилили наступ на позиції ЗСУ на східному (лівому) березі Херсонщини. Водночас тривали позиційні бої між НПП "Олешківські піски" та Кринками, Козачими Лагерями та Кринками.

За словами Плетенчука, 17 травня ЗС РФ активізували обстріли поблизу обмеженого українського тактичного плацдарму в Кринках, але ЗСУ не втратили позицій у цьому районі. Він зауважив, що за останні дні російська армія не намагалася штурмувати острів Нестриги в дельті річки Дніпро.

Фото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.org

Нагадаємо, 15 травня у Міноборони України підтвердили, що у Вовчанськ зайшла російська піхота.

  • Вас може зацікавити:

У Вовчанську росіяни прикриваються полоненими українцями як "живим щитом"

Україна готується до масштабного наступу РФ: на Заході оцінили розклад на полі бою

Росіяни почали займати позиції на вулицях Вовчанська: що відбувається в місті