RU  UA  EN

Субота, 15 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 червня

14 червня

13 червня

Всі новини

Плутанина в "Резерв +" триває: інвалід з дитинства "перетворився" у військового та ухилянта

Громадяни України продовжують стикатися з помилками в додатку "Резерв+", дехто виявив дані, що не відповідають дійсності.

Про проблеми з "Резерв+" пише "Апостроф".

Читайте також: Рекрутинг, вишколи, направлення на ВЛК: у застосунку "Резерв+" з’являться нові функції

Багато з тих, хто зміг зайти у свій електронний кабінет, скаржаться, що додаток не може знайти їхні дані в системі "Оберіг". Багато хто побачив у своєму додатку дані, які не відповідають дійсності.

Необхідно зазначити, що вся плутанина з багами в "Резерв +" всього лише верхівка айсберга.

"У березні 2022 року я пройшов ВЛК, і був визнаний непридатним до військової служби й виключений з військового обліку. У квітні цього року прийшла повістка, для оновлення даних. Сходив, показав документи, відмітили у себе і сказали, вас більше не викликатимемо. 18 травня встановив додаток "Резерв+", хоч уже й не військовозобов'язаний. А там показує – я у розшуку, і придатний до служби на посаді рядового", – розповідає “Апострофу” киянин Віктор.

База "Оберіг" знайшла докази того, що цей чоловік був придатний до служби рядовим, але інвалідність з дитинства з самого початку унеможливлювала це. І при цьому цей чоловік досі перебуває в "розшуку".

І це не просто "людський фактор" у сенсі помилки.

"Річ у тому, що додаток - це таке .... Реєстрація добровільна, ніякої юридичної сили додаток не має. Так, просто інформація: що і як. Але тут треба розуміти, що ця інформація - з бази "Оберіг". І якщо вас почнуть перевіряти, а ви там у розшуку, то ви - ухилянт, з усіма наслідками, що випливають. У цьому випадку плюс програми "Резерв+", що ви можете про це дізнатися, і почати вживати заходів. Але до суду на ТЦК подавати не раджу – доки справа дійде до суду, вже будете на фронті. Можна звернутися до ТЦК та вимагати довідку, що ви оновили дані. Або вимагати її при оновленні даних, якщо цього ще не зробили", – каже "Апострофу" юристка, колишня директорка Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Наталка Костишин.

Подібних випадків - що людина, за даними "Оберега", знаходиться в розшуку дуже багато. Настільки, що ситуацію було змушене прокоментувати Міністерство оборони.

Одна з заступників міністра оборони України Катерина Черногоренко, порадила при виявленні помилки в додатку "Резерв+" звернутися до технічної підтримки в самому додатку. При цьому пані Катерина також посилалася на людський фактор. Мовляв, оператор ТЦК та СП теж може припуститися помилки.

Раніше "Апостроф" публікував пояснення від ТЦК причини збоїв у додатку "Резерв+".

  • Вас може зацікавити:

"Знятий з обліку" і" виключений з обліку": яка різниця між цими поняттями для військовозобов’язаних

Хто і де може вручати повістки за новим законом про мобілізацію: зміни після 18 травня

Хто і де може вручати повістки за новим законом про мобілізацію: зміни після 18 травня