RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

​Хто і де може вручати повістки за новим законом про мобілізацію: зміни після 18 травня

З набуттям чинності нового закону про посилену мобілізацію, змінились й правила вручення повісток. Починаючи з 18 травня 2024 року, право на їхнє вручення отримали не тільки працівники ТЦК.

Про це повідомляє "ТСН".

Читайте також: Як оновити свої дані у ЦНАПі без відвідування ТЦК: покрокова інструкція

Чинним законом не регламентується місце, де мають вручати повістку. Саме тому її можуть видати як за місцем проживання військовозобов'язаного, так і за місцем навчання чи роботи. Окрім цього, це може статись на вулиці, зупинці громадського транспорту, блокпості та в громадському місці.

А от хто має повноваження на вручення повістки в законі вказано. Таке право мають:

  • представники ТЦК та СП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;
  • представники органу місцевого самоврядування (виконавчого органу сільської, селищної, міської ради);
  • керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний;
  • керівники навчальних закладів (за наявності розпорядження ТЦК);
  • управителі багатоквартирних будинків.

З набуттям чинності закону про мобілізацію, в заходах щодо оповіщення братимуть участь й поліцейські. Варто зазначити, що вони лише забезпечуватимуть порядок, коли в їхній присутності будуть видавати повістки представники ТЦК.

Повістку військовозобов’язаному вручатимуть лише під особистий підпис, а вкинувши її до почтової скриньки, буде вважатись за вручення неналежним чином.

Оскільки норма про електронну повістку в новому законі про мобілізацію була відхилена, то й не буде вручення через електронний кабінет призовника або електронною поштою.

Юристи пояснюють, що за неявку за повісткою передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.Адміністративна відповідальність стосується всіх типів повісток, окрім мобілізаційного розпорядження.

Якщо ж особа самостійно прийшла до ТЦК та СП або була приведена туди за допомогою засобів примусу і пройшла військово-лікарську комісію, то особі буде видане мобілізаційне розпорядження. Коли ж не з’явитись до ТЦК за мобілізаційним розпорядженням, то це передбачає кримінальну відповідальність. Склад злочину передбачає обмеженням волі на строк від 3 до 5 років.

Також закон регламентує порядок вручення повістки. Відтепер поліція та представники ТЦК в праві вимагати у чоловіків призовного віку військово-облікові документи разом з документами, що посвідчують особу.

Не з’явитись до ТЦК можна лише з поважних причин, які підтверджені документально. Серед них виділяють хворобу, смерть близького родича, стихійне лихо або атаку окупаційних військ РФ. Про ці обставини потрібно повідомити ТЦК не пізніше ніж через три дні, але прийти таки доведеться протягом тижня.

Оновивши облікові дані, військовозобов’язаного направлять на військово-лікарську комісію, щоб визначити придатність до мобілізації.

Раніше ми розповідали про нові правила для "обмежено придатних".

  • Вас може зацікавити:

У Міноборони зізнались, чи надсилатимуть повістки на електронну пошту і в "Резерв+"

В Україні запрацювала е-черга до ТЦК: як записатися

ЦНАПи можуть відмовити чоловікам в оновленні даних: що робити