RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.45
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

Початок наступу на Харківщині став для Росії провальним – оцінка ISW

Аналітики переконані, що наступ російських військ на Харківську область був передчасний та з недостатньою кількістю військових, що унеможливило їхнє галопуюче просування в середину регіону.

Про це повідомляє Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: ЗСУ взяли бойовий контроль над прикордонням Харківщини: подробиці

В ISW зазначають, що початок атаки РФ на Харківщини відбувся зарано, війська були обмежені в живій силі, а бойовики з резервів не встигли прибути в потрібний момент. Саме ці чинники посприяли зниженню темпів російського просування і наступальних операцій.

"Таке зниження темпів, ймовірно, надає українським військам тактичні можливості для контратак, хоча українські війська ще не проводять обмежену контрнаступальну операцію, яка має на меті повністю витіснити російські війська з північної Харківської області", – зазначено у звіті ISW.

Наразі російські підрозділи розрізнені та наявна нерішучість військового керівництва Росії щодо залучення до бойових дій резервів. Все це свідчить про те, що російські війська намагаються довести чисельність Північного угруповання до потрібного максимуму перед тим, як продовжити активні наступальні операції на півночі Харківської області.

На момент початку наступальних операцій 10 травня російські війська мали приблизно 35 тисяч військових на кордоні Харківщини та РФ. Хоча раніше українська розвідка доповідала, що їхня кількість планувалась в межах від 50 до 70 тисяч військовослужбовців.

Аналітики переконані, що наступ відбувся раніше запланованого терміну, адже сподівались закріпитися на захоплених територіях до того, як Україна отримає військову допомогу від США.

Російські війська атакували українські позиції в тих районах, які були менш захищеними. ДБР зазначає, що саме через це росіяни змогли просунутися до другої лінії української оборони.

"Українські війська закріпилися на оборонних позиціях у цьому районі, а російські війська, ймовірно, використали свою тактичну можливість досягти відносно швидких успіхів проти легко утримуваних позицій у цьому районі", – пояснюють у звіті ISW.

Раніше ми розповідали про те, де росіяни готують новий наступ.

  • Вас може зацікавити:

Ціль - не Харків: в Україні розкрили плани весняного наступу росіян на Харківщині

Ворог відтягує українські резерви на Харківщину: що може змінити хід війни

В Росії поскаржилися на проблеми з наступом на Вовчанськ і розкрили плани