RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Готують місце для своїх дітей: депутати хочуть дозволити балотуватися тим, хто виїхав за кордон

У Верховну Раду внесли законопроєкт, що передбачає внесення змін у Виборчий кодекс України щодо протидії сексизму під час виборчого процесу, а також забезпечення збалансованого представництва жінок та чоловіків у парламенті та місцевих радах.

Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Читайте також: Нове кремлівське ІПСО: Путін зробив заяву про легітимність Зеленського

Йдеться про проєкт №11 300. У ньому передбачаються певні уточнення щодо цензу осілості. А саме - перебування за межами країни під час дії воєнного стану не може бути підставою для відмови у реєстрації кандидата на пост президента чи у народні обранці.

Проєкт надає визначення поняттю "сексизм" у період виборчого процесу та запроваджує заборону на розповсюдження агітаційних матеріалів, де йдеться про сексизм чи підбурення до cексизму.

Запровадить посилення гендерної квоти завдяки збереженню нумерації у виборчих списках, у випадку вибуття кандидата, а також заміщення депутата наступного за черговістю відповідної статті.

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту, через повномасштабну війну в Україні виникли нові виклики для політичної участі жінок. Йдеться про вимушену міграцію за кордон, оскільки перебування поза межами країни упродовж понад 183 днів за рік позбавляє громадян права на балотування на пост президента чи до парламенту.

"Таким чином, станом на зараз мільйони українок, які вимушено перебувають за кордоном, в разі їх повернення до України будуть позбавлені можливості реалізувати своє конституційне право на участь у виборах в якості кандидатів", - зазначають ініціатори проєкту.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що уряд змінив правила одержання паспорта громадянина України для військовозобов'язаних чоловіків за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація в Україні: в Раді визнали, що не можуть повернути українців з-за кордону

Важливе уточнення: з яким саме документом випускають чоловіків за кордон

Українки відповіли, чи треба повертати чоловіків, які зараз за кордоном