RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Мобілізація в Україні: в Раді визнали, що не можуть повернути українців з-за кордону

У Верховній Раді стверджують, що депортації військовозобов'язаних громадян України з-за кордону на тлі посилення мобілізації не буде.

На цьому наголосив голова комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ВРУ Олександр Мережко, пише Укрінформ.

Читайте також: Без військового квитка більше нікуди: українцям за кордоном припинили видачу документів

За його словами, питання примусового повернення людей призовного віку зараз нема на порядку денному у міжпарламентській дипломатії.

При цьому дійсно є кілька кейсів, де представники європейських держав не виключали можливість створення механізму повернення таких чоловіків на батьківщину, однак мови про силове повернення не було.

Політик зауважив, що держава не може впливати на певні політичні рішення інших країн, адже вони ухвалені в рамках дотримання принципів правової держави та демократії.

Для цього повинні бути вагомі підстави, однак більшість чоловіків перебувають в ЄС на законних підставах, чи виїхали ще до повномасштабної війни. Вони не є злочинцями, а відтак - не підлягають екстрадиції.

"Наразі я не бачу якихось шляхів або можливостей, щоб наших громадян якось примусово передавали Україні. І мені здається, це неможливо в принципі", - наголосив очільник профільного комітету ВРУ.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, чи випускатимуть чоловіків за кордон без оновлення військових даних.

  • Вас також може зацікавити:

Виїзд за кордон з 18 травня: шість категорій військовозобов'язаних повинні мати облікові документи

Українцям за кордоном відновили видачу готових паспортів: що для цього треба мати

"Коханий, не бійся!": жінки знайшли спосіб "врятувати" чоловіків від мобілізації