RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Чи правда в Україні заборонили виїзд громадян з подвійним громадянством? Роз’яснення ДПСУ

З 1 червня 2024 року військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років, які мають подвійне громадянство і при цьому мають посвідку на постійне проживання за кордоном, вже не зможуть безперешкодно виїжджати з України. Як відомо, в Україні наразі заборонено подвійне громадянство.

Матеріал підготував "Апостроф".

Читайте також: Чи можна виїхати з України, показавши додаток "Резерв+" на кордоні

Заява посольства США в Україні

Посольство США в Україні 4 червня 2024 року опублікувало відповідну заяву на офіційному сайті щодо нововведення в Україні – повідомляється, що з 1 червня "Україна скасовує виняток "проживання за кордоном", який раніше дозволяв деяким українцям віком від 18 до 60 років залишати країну".

Відтак після цього рішення американсько-українські подвійні громадяни, зокрема і ті, хто проживає в США, "можуть більше не мати змоги залишити країну". Додається, що під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються виключно як громадяни України, тому на них також поширюються відповідні права та обов’язки.

"В умовах воєнного стану в Україні чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено виїжджати з країни. Раніше особи з подвійним американсько-українським громадянством цієї групи могли в'їжджати в Україну, а потім виїжджати з неї, якщо вони знімалися з реєстрації місця проживання в Україні та реєстрували місце проживання в США. За нашою інформацією, з 1 червня цей виняток було скасовано", – йдеться у повідомленні посольства.

З огляду на це посольство США звернулося до осіб, зокрема мова про чоловіків віком від 18 до 60 років, які мають подвійне громадянство України та США – радять наступне:

  • тим, хто перебуває в Україні – виконувати всі місцеві розпорядження;
  • хто за кордоном – відмовитись від поїздок в Україну. Посольство пише наступне: "... ми наполегливо рекомендуємо громадянам США чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на отримання українського громадянства і не бажають залишатися в Україні на невизначений термін, утриматися від будь-яких поїздок до України".

Роз'яснення Державної прикордонної служби України

Журналіст Андрій Цаплієнко отримав коментар від речника ДПСУ Андрія Демченка – той наголосив, що військовозобов’язаним чоловікам від 18 до 60 років і раніше не можна було виїжджати, бо в Україні наразі подвійне громадянство заборонено. Поточне нововведення стосується тих військовозобов’язаних українських чоловіків від 18 до 60 років, які мають посвідку на постійне проживання за кордоном, — їх виїзд тепер обмежили.

"Формулювання, що зараз шириться на різних ресурсах про те, що українців із подвійним громадянством не випускатимуть із країни, м’яко кажучи, некоректне", – вказав Демченко.

Він нагадав, що в Україні заборонено мати подвійне громадянство: "Навіть якщо громадяни України мають паспорт іншої країни, вони, в першу чергу, розглядаються виключно, як громадяни України, і на них поширюються права та обов’язки громадян України".

Відповідні норми діяли весь час і раніше. Як приклад Демченко навів наступну ситуацію:

"... до прикладу, на кордоні прикордонники неодноразово виявляли таких громадян нашої країни, які на паспортному контролі видавали себе за іноземців. Такі громадяни завжди притягуються до визначеної відповідальності".

Крім того, він зауважує на тому, що "…людей з іноземними паспортами не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України, і які мали відповідні відмітки в своїх документах про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України".

Адже раніше такі громадяни, що проживали за кордоном, зокрема і чоловіки віком від 18 до 60, на час воєнного стану також мали можливість виїхати за межі України – зміна норм тепер передбачає, за словами речника ДПСУ, що "така можливість для них обмежена".

Нагадаємо, раніше Кабмін схвалив нові правила іспитів для отримання громадянства.

  • Вас також може зацікавити:

На кордоні почали перевіряти військово-облікові документи: що саме треба мати

Що треба мати чоловікам для виїзду з України: перелік документів для всіх категорій

Деяким українцям змінять правила виїзду за кордон: названо категорію