RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.18
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

20 червня

Всі новини

Відстрочка від мобілізації за новими правилами: яка зараз діє процедура

Відповідно до законодавства України, є низка підстав для отримання відстрочки від мобілізації для військовозобов'язаних громадян, яку надають на 6 місяців, але за наявності підстав її можна продовжити.

Про це повідомляє пресслужба Одеського обласного ТЦК та СП.

Читайте також: Відстрочка для студентів: які документи потрібно подати комісіям при ТЦК

Яким нормативним актом регулюється надання відстрочки?

Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період прописано в Постанові Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 року №560. Саме цей документ є єдиним актом, який конкретизує механізм вирішення питання, чи надається особі відстрочка, чи ні. У ньому прописані списки документів, які потрібно надавати претенденту на отримання відстрочки у кожному окремому випадку.

Що робити, якщо є підстави для відстрочення?

Військовозобов'язаний (крім заброньованих органів влади) особисто подає на ім'я голови комісії у заяву за формою, затверджену Постановою КМУ від 16 травня 2024 року №560. До заяви додаються документи (або їхні копії), які б підтверджували право на відстрочку. . На веб-сторінці Постанови є вичерпний перелік документів, які потрібно додати у тому чи іншому випадку – бронювання, опікунство, освіта тощо. Комісія вивчає отримані заяви та документи, за потреби готує запити до органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

Хто вирішує, чи надавати відстрочку?

Заяви військовозобов'язаних щодо відстрочення розглядає спеціальна комісія при районних (міських) ТЦК та СП. Голова комісії – керівник районного (міського) ТЦК чи відокремленого відділу. Члени комісії - представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров'я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської державної адміністрації (військової адміністрації). Ця комісія перевіряє підстави надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Раніше "Апостроф" писав про те, чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

Які дані треба оновити до 16 липня і коли це треба робити повторно

Через це можуть відібрати субсидію: що треба знати українцям, щоб не втратити виплати

Чи враховують додаток "Резерв+" при перетині кордону: пояснення ДПСУ