RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Мобілізація 2024: чи є відстрочка при отриманні другої освіти

Військовозобов’язані здобувачі вищої освіти мають право отримати відстрочку за декількох умов – якщо навчаються на рівень освіти, що є вищим за попередньо здобутий, а також обрали денну або дуальну форми навчання.

Про це йдеться у новому законі про мобілізацію.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації за новими правилами: яка зараз діє процедура

Стаття 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначає, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають зокрема здобувачі освіти, якщо ті навчаються на денній або дуальній формі:

"... здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури".

Разом з цим новий закон №10449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" передбачає деякі зміни, зокрема і в статті 23 про відстрочку.

А саме – військовозобов’язані студенти можуть отримати право на відстрочку від мобілізації, проте за умов, якщо пішли навчатися на рівень освіти, що вищий за раніше здобутий.

"... здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури", – йдеться у змінах до статті 23.

Відтак якщо студент має намір вступати в університет та вже здобув рівень бакалавра, то він має вступати на вищий рівень – тобто на магістратуру. В такому випадку на період навчання можна буде отримати відстрочку.

У випадку, коли військовозобов’язаний студент вже має рівень бакалавра чи магістра з однієї спеціальності, але вирішує вступати на такий самий рівень іншої спеціальності – відстрочка не передбачається. Тобто обов’язковою стала умова отримання послідовного навчання та денна або дуальна форми. При цьому не важливими є вік самого студента або спеціальність, на якій той навчається.

Раніше "Апостроф" також писав, як можна отримати довідку про відстрочку від призову.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація "дорослих" студентів за новим законом: чи мають вони право на відстрочку

Відстрочка для студентів іноземних ВНЗ: які документи треба подавати до ТЦК

Оновлення військово-облікових даних для студентів: що робити, аби не платити штраф

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.