RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

В Україні створять військову поліцію: це "зрада" чи крок вперед

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про військову поліцію, яка ловитиме ухилянтів, навіть проникаючи в житло військовозобов'язаних.

Про це пише ТСН.ua.

Читайте також: "Доноси" в законі і дозвіл на проникнення в житло: що чекає українців після запуску військової поліції

"Сьогодні було прийнято два законопроекти, що стосуються військової поліції. Перший стосується військової поліції, другий - сателітний, стосується змін, які вносяться до кримінального та процесуального кодексів, до кодексу про адміністративні правопорушення", - пояснив заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності, голова робочої групи, що займається воєнною юстицією Максим Павлюк.

За його словами, не виключено, що розгляд законопроекту у другому читанні відбудеться не раніше, ніж за місяць.

У законопроекті міститься норма, що військова поліція має забезпечувати правопорядок, у тому числі серед військовозобов'язаних у громадських місцях. У майбутньому може йтися про перевірку документів у цивільних.

"У нас чітко передбачені повноваження військової поліції. Ми вважаємо, що вона працюватиме виключно з військовослужбовцями і навіть не з усіма. Повноваження військової поліції поширюватимуться лише на військовослужбовців ЗСУ та державної спеціальної служби транспорту. І на резервістів під час проходження ними зборів, коли вони будуть на військових полігонах. До цивільних осіб військова поліція не матиме жодного стосунку. Військова поліція працюватиме у ТЦК, у військових навчальних закладах, у військових підрозділах. Винятково там, де є військовослужбовці ЗСУ”, - розповів Павлюк.

Чи проникатимуть у житло порушників військово-облікового законодавства

Щодо проникнення в житло військовими поліцейськими у разі нагальної потреби в законопроекті зазначається, що такими випадками є, наприклад, загроза здоров'ю та життю під час переслідування порушників.

"Це питання є надзвичайно дискусійним. Конституція передбачає недоторканність житла, але у виняткових випадках правоохоронні органи мають право порушити це. Для мене набагато важливіший законопроект загалом, навіть без цієї норми. Важливим є наведення порядку в ТЦК, в інших формуваннях для захисту прав військовослужбовців перед недобросовісними керівниками", - сказав Павлюк.

Раніше "Апостроф" розповідав, чи зможе військова поліція силою заходити в домівки ухилянтів.

  • Вас також може зацікавити:

Рада перенесла розгляд законопроектів про військову поліцію і "доноси" на ухилянтів

Тільки в ТЦК: хто з українців за кордоном обов’язково повинен повернутися в Україну

В Україні і за кордоном: скільки військовозобов’язаних вже оновили дані в "Резерв+"