RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Наруга над могилою військового: як карають вандалів

В Україні законодавство передбачає покарання для громадян за наругу над могилами військових, пам'ятниками, спорудами або місцями для вшанування пам'яті захисників.

Про це розповів юрист Дмитро Франчук, пише "РБК-Україна".

Читайте також: Чи дійсно штрафуватимуть власників генераторів: у МОЗ дали чітку відповідь

За словами експерта, осквернення могил або пам'ятників військовослужбовців карається доволі суворо. Зокрема, можуть загрожувати:

  • значні штрафні санкції;
  • позбавлення волі на тривалий термін.

"Такі дії розглядаються як неповага до пам'яті захисників України і розцінюються як кримінальний злочин", - пояснює фахівець.

Зокрема, існує стаття 297 Кримінального кодексу - "Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого". Згідно з частиною першою цієї статті, наруга над могилою (місцем поховання, тілом померлого), передбачає штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3,4 тис. гривень), арештом на пів року чи обмеженням волі до трьох років.

Відповідно до частини другої статті, за наругу над могилою, яку було вчинено за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів - загрожує обмеження волі на три-пять років чи позбавлення волі такий же термін.

За частиною третьою "наруга над могилою воїна, учасника бойових дій або іншого особливо шанованого громадянина України" загрожує термін на п'ять-сім років.

Також є стаття 298 "Наруга над пам'ятниками, спорудами чи місцями, що вшановують пам'ять захисників України, учасників бойових дій, жертв війни та політичних репресій". За частиною першою цієї статті передбачається покарання - штрафу до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис. гривень), обмеженням волі до п'яти років.

За частиною другою за дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб - загрожує позбавлення волі на пять-вісім років.

Нагадаємо, у ніч на 20 червня у Києві невідомі розгромили могили трьох полеглих захисників. Зловмисницю затримали.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні хочуть ввести штрафи для "гонщиків": де буде діяти заборона

Порушникам приготуватися: в Україні побільшає камер фіксації порушень ПДР

Водію призначили штраф за "відсутність" документів у Дії: що вирішив суд