RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

Всі новини

"Прозора корупція": журналіст проаналізував освітню реформу МОН на 1,64 млрд гривень

На третій рік повномасштабного вторгнення Міністерство освіти і науки України вирішило фундаментально підійти до оновлення шкільної дисципліни "Захист України". Планується, що навчання відбуватиметься у спеціальних міжшкільних просторах (осередках) з усім необхідним обладнанням: стрілецькими тренажерами, навчальними дронами, аптечками й медичними манекенами. Для створення матеріально-технічної бази уряд виділив 1,74 млрд грнсубвенції з державного бюджету.

Про це пише журналіст Володимир Горковенко у своєму блозі, пишуть "Факти".

"З цієї сумі лише 100 млн спрямують на професійний розвиток учителів предмета "Захист України", а решту — 1,64 млрд грн — на закупівлю обладнання", — пише Горковенко.

Зокрема, зазначає журналіст, планують придбати: симулятори управління дронами, навчальні тири й макети, аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети тощо, навчальні набори для роботи з електронікою, зв'язком і 3D-друком.

Фото - Інтерактивний лазерний тир

Як пише Горковенко, за підписом Оксена Лісового був виданий Наказ №731 "Про затвердження особливостей використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спецфондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета "Захист України", яким визначається процедура освоєння, тобто закупівлі обладнання на 1,64 млрд гривень державної субвенції.

"У п.15 цього документу вказано, що розпорядники коштів все, що перевищує 100 тис. гривень, мають купувати через електронний каталог. Електронний каталог - це система, яка називається Prozorro Market. Свого часу влада спеціально створила клон існуючої системи Prozorro, котрий більш толерантний до різноманітних змін, нововведень та корупційних складових… Ця система - мрія корумпованого чиновника. Але собака не тут зарита… У цих тендерах чужі не ходять. Лише свої. Тому школи можуть з електронного каталогу Prozorro Market вибирати товари лише окремих виробників та навіть окремого бренду. Цей перелік "перевірених фірм" МОН сформував спільно з посадовцями ДУ "Професійні закупівлі". Тобто чиновники цілком свідомо обмежили вибір", — додає Горковенко й наводить приклад з інтерактивним лазерним тренажером "Захисник України".

"Міністр особисто пише про те, що саме їх, в тому числі, будуть закуповувати і робитимуть це через Prozorro Market. Це дороговартісний товар, котрий коштує від 100 до 150 тисяч гривень. Тому очевидно, що в загальних сумах закупівлі він складатиме левову частку. Якщо детальніше розглянути характеристики даної позиції на Prozorro Market, то можна побачити цікаву деталь, а саме — програмне забезпечення для цієї моделі "Захисник Вітчизни 2.1". Розробником та продавцем даного програмного забезпечення є конкретна приватна компанія, яка має на нього патент. Схоже, що посадовці планують ультимативно нав'язати всій системі освіти купувати конкретний товар у конкретної компанії", — коментує Горковенко.

За його словами, така ж ситуація і з іншими позиціями: "Наказ №731 Міністерства освіти порушує закон та постанову Кабміну. Згідно із Законом України "Про публічні закупівлі" та Постановою КМУ № 1178 "Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель", замовники самостійно обирають форму проведення закупівлі чи то відкриті торги (тендер), чи вибір з каталогу (Prozorro Market). Тобто нав'язувати конкретний товар та конкретного виробника — це не прозорі закупівлі, а це вже прозора корупція, коли мільярдні суми спрямовуються в кишені конкретних людей", — додав журналіст.