RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Оксану Забужко розізлило соцдослідження серед українців щодо переговорів з РФ

Українська письменниця Оксана Забужко розкритикувала результати опитування Центру Разумкова на замовлення видання ZN.UA, де 44% мешканців України висловилися за "початок офіційних мирних перемовин України та РФ".

Про це йдеться у дописі Забужко у соцмережі Facebook.

Вона зауважила, що оприлюднені цифри не є описом соціологічного дослідження. У цьому переконана, адже раніше спеціалізувалася на соціології. Йдеться про суто політтехнологічний текст, метою якого є назвати щось суспільно малоприйнятне "громадською думкою".

"Хто просив прокоментувати "результати соціологічного дослідження від "Дзеркала Тижня", - дуже перепрошую, але хай "Дзеркало Тижня" спершу те дослідження покаже. Бо ні, ще раз перепрошую, але та "малява", яку вони опублікували, а всі укр.ЗМІ поширили за добру монету, - це не опис соціологічного дослідження (кажу як людина, яка свого часу спеціалізувалася з соціології й навіть курсову захищала), - це суто політтехнологічний текст, призначення якого – "спродати" читачеві щось суспільно малоприйнятне за нібито "громадську думку", - йдеться у повідомленні.

Письменниця вважає, що розглядати відповідне дослідження серйозно не варто, а виключно в контексті інформаційної кампанії Росії про необхідність перерви на полі бою.

"Розглядати цей текст варто хіба що в контексті істеричної інформкампанії Кремля "дайтє пєрєдишку!, в одному ряду з зашкварами інстаблогерів та "колективними листами" західних інтелектуалів, і розганяти його по мережі не бачу жодного сенсу - і не раджу тим, хто всерйоз дбає про інформгігієну і не любить бути об'єктом маніпуляцій", - наголосила Оксана Забужко.

Нагадаємо, раніше було оприлюднено результати дослідження Центру Разумкова, проведеного з 20 до 28 червня 2024 року на замовлення ZN.UA. Зокрема, згідно з ним, 44% українців заявили, що підтримують початок офіційних мирних переговорів України та РФ, натомість 35% - виступили проти.