RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

У генпрокурора України пояснили ситуацію навколо яхти Медведчука

Дороговартісна яхта "Royal Romance" колишнього лідера проросійської партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, обвинуваченого у державній зраді, надалі перебуває під безстроковим арештом.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу Генпрокурора.

Як зазначається, прокурори Офісу Генпрокурора разом Міністерством закордонних справ надалі вживають заходів для конфіскації та продажу активу. Яхту арештовано за двома провадженнями щодо колишнього нардепа.

Завдяки спільним зусиллям Офісу генпрокурора, МЗС та доказовій базі від СБУ та ДБР, інституціям та уповноваженим особам Євросоюзу було надано інформацію, необхідну для накладення санкцій на активи політика, включно з яхтою "Royal Romance".

У підсумку ЄС 27 травня цього року було запроваджено персональні санкції щодо підозрюваного та його дружини.

"Наразі яхта "Royal Romance" перебуває під арештом на основі безстрокових санкцій - затримана у порту м. Трогір (Хорватія) згідно з рішенням Постійно діючої санкційної групи і не може залишити територію ЄС. Триває спільна робота з українським МЗС та міжнародними партнерами щодо напрацювання механізму її конфіскації та реалізації", - зазначають в Офісі.

Там додали, що разом з урядом у травні минулого року розробили проєкт змін до нормативно-правових актів, що дозволили б Агенції з розшуку активів продати майно, що є за кордоном... Проте керівництво Агенції допустило зволікання у відповідному процесі, дотягнувши необхідні процедури за три місяці до кінця гранично можливого за Хорватським законодавством терміну арешту яхти. Тільки у березні цього року, тобто через два роки після арешту, Агенція розпочала процедуру продажу яхти.

"Розуміючи, що терміни спливають, Офіс Генпрокурора ініціював процес арешту цього активу за допомогою санкційних механізмів ЄС з метою недопущення виходу яхти з акваторії Хорватії та для забезпечення можливості її подальшої конфіскації та реалізації", - наголосили в Офісі Генпрокурора.

Нагадаємо, раніше представник парламентського комітету Ярослав Железняк повідомив, що в Агенції з розшуку й управління активами (АРМА) нема можливості продати арештовану яхту Медведчука, оскільки суд у Хорватії скасував арешт цього активу.