RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

В Україну з окупації вдалося повернути ще 23 дитини

В Україну з тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької та Луганської областей вдалося повернути ще 23 дитини. Троє маленьких українців є сиротами.

Про це йдеться у повідомленні керівника благодійного фонду Save Ukraine Миколи Кулеби у Telegram.

Він зазначив, що, зокрема, повернули 18-річного хлопця з Енергодару. Встановлено, що його батька, колишнього працівника Запорізької електростанції, росіяни жорстоко побили. Після повноліття виникла загроза примусової мобілізації до армії РФ.

Також повернулася семирічна дівчинка, матір якої працювала в училищі та неодноразово відмовлялася від співпраці з окупантами. Через страх розправи їй довелося ховати дітей-сиріт у гуртожитку, щоб їх не викрали росіяни.

Кулеба зауважив, що особливо цинічним є "заохочення" до навчання у російських школах, про що розповіли діти.

"Діти розповіли нам, що росіяни обіцяли платити по 10 тисяч рублів тим, хто погодиться відвідувати їхні навчальні заклади. І це в той час, коли математику в школі стала викладати прибиральниця, а англійську мову - колишній касир продуктового магазину, бо більшість вчителів відмовились від співпраці з окупаційною владою", - повідомив омбудсмен.

За інформацією Save Ukraine, загалом за час війни співробітники організації повернули з Росії та захоплених територій 446 українських дітей.

Як свідчать офіційні дані, з 24 лютого 2022-го з України в РФ депортували 19,546 тис. дітей.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві з питань реінтеграції повідомили про повернення з тимчасово окупованої території двох маленьких дівчаток.