RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

20 вересня

Всі новини

Спецоперація ГУР на Кінбурнській косі: Плетенчук пояснив важливість локації для України

Кінбурнська коса, де в ході спецоперації ГУР нещодавно підняли український прапор, має велике значення для цивільного судноплавства України, а також з неї ворог постійно завдає ударів по Миколаївщині і Херсонщині.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

"Кінбурнська коса дуже важлива для цивільного судноплавства України, ворог використовує цю локацію для обстрілів південних частин Херсонської і Миколаївської областей. Крім цього, з цієї коси прострілюється акваторія Дніпровсько-Бузького лиману, а це вже вихід в море з Миколаївського морського порту. Відповідно, окупація Кінбурнської коси для нас є великої проблемою, оскільки Миколаївський порт заблоковано. Тому будь-які операції на цій локації мають велике значення для України.

Ворог використовує Кінбурнську косу для завдання ударів дронами, реактивною артилерією і мінометами. Звичайно, росіяни отримують відповідь від Сил оборони, але поки ця коса буде під контролем ворога, обстріли не припиняться. Крім того, втрати, які завдані ворогом цьому заповіднику, ще варто буде оцінити і намагатися відновлювати ту екосистему, що вже зруйнована окупантами", - пояснив Плетенчук.

Також він розповів про оперативну ситуацію в морях і обстріл Одеси напередодні.

"Ворог постійно тримає на бойовому чергуванні в Чорному морі, ми фіксуємо одне судно або ж два, якщо у них відбувається ротація. Варто зауважити, що підводні човни - єдиний тип суден, що Росія може вивести в Чорне море, всього їх чотири, а три є носіями крилатих ракет.

Як ми бачимо, Росія не полишає спроб у будь-який спосіб вплинути на портову інфраструктуру України, вчора знову було завдано удару по Одесі. Однак всі ці спроби будуть марними в кінцевому результаті", - розповів Плетенчук.

Він також пояснив, чи здатний ворог провести висадку десанту на узбережжі біля Одеси.

"Амбіції росіян не дозволяють їм змінювати їхні глобальні плани навіть попри критичну для них ситуацію на морі. Я не думаю, що ворог відмовився від ідеї висадження десанту в Одеській області, але їхні можливості для цього дуже суттєво зменшилися через втрату великих десантних кораблів. Якщо ж вони надумають підійти до нашого узбережжя, то будуть зустрінуті вогнем наших берегових ракетних комплексів", - резюмував речник Військово-морських сил ЗСУ.

Нагадаємо, 9 серпня спецпризначенці Головного управління розвідки Міноборони ліквідували десятки росіян та ворожу техніку в рамках рейду на тимчасово окуповану Кінбурнську косу. Під час рейду українцям вдалося знищити шість одиниць броньованої техніки противника та близько 30 росіян.