RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Гендиректор "Охматдиту" влаштував скандал через кошти на відбудову

Гендиректор дитячої лікарні "Охматдит" у Києві, яка постраждала від російського удару 8 липня, звинуватив благодійний фонд "Охматдит - здорове дитинство" у відмові перерахувати зібрані українцями та міжнародними партнерами 378 млн гривень медустанові.

Про це керівник лікарні Володимир Жовнір повідомив у соцмережі Facebook.

Він зазначив, що раніше мали індекс довіри до фонду та вдалі спільні кейси. Факт того, що фонд містить у назві ім'я "Охматдиту" - було для благодійників підтвердженням того, що зібрані гроші підуть за відбудову лікарні. Проте після "перших публічних скандалів" та вимоги перерахувати кошти "комунікація з фондом почала погіршуватись".

"Ми чомусь перестали знаходити спільну мову, на наші листи ми не отримували перерахування, а сьогодні дії фонду підтвердили, що ми з ними маємо зовсім різне бачення того, як лікарня має відновлюватись. Зранку ми дізнались, що БО "Благодійний фонд "Охматдит - здорове дитинство", не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ "Охматдит", - повідомив він.

Керівник пише, що станом на 16 серпня всі кошти залишаються на рахунку фонду, тому в "Охматдиті" "глибоко шоковані" таким рішенням.

Він наголосив, що виступає із публічною вимогою до фонду здійснити переказ коштів на казначейський рахунок медичної установи. Взагалі лікарня може розірвати правовідносини з фондом у зв'язку з недобросовісними, чи, імовірно, шахрайськими діями.

"Ми будемо рухатись у правовій площині щодо коштів які були зібрані саме для лікарні. Колектив НДСЛ “Охматдит” зробить все можливе, щоб встигнути відновити корпуси до того, як в Україну прийдуть дощі та морози", - додав гендиректор.

Водночас, у благодійному фонді "Охматдит - здорове дитинство" відреагували на звинувачення. Там пояснили, що нині їм досі невідомий правовий механізм перерахування коштів, цільове призначення та як саме відбуватиметься нагляд за використанням фінансів.

"Зі свого боку разом з фахівцями пропрацьовуємо альтернативні варіанти, яким чином налаштувати процес максимально прозоро, щоб кожен українець розумів, куди буде витрачена кожна конкретна гривня. Бо є запит на справедливість і ми його поділяємо. Це завжди було і буде однією з наших цінностей", - повідомили у фонді.

Нагадаємо, раніше в "Охматдиті" пояснили, чому не оголосили тендер на ремонт через Prozorro.